Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

J. Marian poďakoval SR za pomoc pri evakuácii Čechov z Libanonu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Marian s Eštokom sa stretli pár dní po spoločnom zasadnutí vlády SR a vlády Ukrajiny v Užhorode.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Námestník českého ministra zahraničných vecí Jan Marian poďakoval Slovensku za pomoc pri evakuácii českých občanov z Libanonu. Uviedol to na štvrtkovom (10. 10.) stretnutí so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Marekom Eštokom v Bratislave. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ.

Marian vyzdvihol spoluprácu slovenských a českých zástupcov rezortov diplomacií, ako napríklad prepravu českých občanov slovenským špeciálom z Libanonu. "Sme presvedčení, že práve toto sú okolnosti, keď si musia byť naše krajiny vzájomne blízko a s ohľadom na aktuálne konflikty vo svete vieme byť na takéto situácie pripravení aj v budúcnosti," doplnil Eštok.

Partneri vyzdvihli stretnutia predstaviteľov SR a ČR na rôznych úrovniach vrátane spoločných iniciatív v rámci Európskej únie, Severoatlantickej aliancie či Organizácie Spojených národov. "Česko je náš najbližší partner a spojenec. V rámci ministerstva zahraničných vecí sme pripravení aj naďalej diskutovať s českými partnermi o aktuálnych témach a oblastiach, kde nachádzame prienik, a to naprieč sekciami a odbormi našich rezortov," uviedol Eštok.

Marian s Eštokom sa stretli pár dní po spoločnom zasadnutí vlády SR a vlády Ukrajiny v Užhorode. Eštok priblížil českému partnerovi zámer rozšírenia kapacity cestného hraničného prechodu vo Vyšnom Nemeckom, proces navýšenia kapacity prepojenia elektrickej sústavy medzi Slovenskom a Ukrajinou a rovnako projekt priameho železničného prepojenia osobnej prepravy medzi Košicami a Kyjevom.