Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

Šuvada odporúčal, aby SR medzinárodné zdravotné predpisy podporila

Na snímke Jozef Šuvada. Foto: TASR - Marko Erd

Postoj SR k aktualizovaným predpisom Šuvada rešpektuje.

Bratislava 19. júna (TASR) - Zástupca Slovenska v Riadiacej rade Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Jozef Šuvada odporúčal, aby SR podporila aktualizované medzinárodné zdravotné predpisy. To, že sa SR rozhodla od prijatia disasociovať, rešpektuje. Uviedol to po stredajšom mimoriadnom rokovaní parlamentného výboru pre zdravotníctvo, kde sa téme venovali.

"Odporúčanie, ktoré som dal, je, aby sme sa nijakým spôsobom nevymanili z tohto procesu, ale aby sme zostali členskou krajinou, ktorá podporí medzinárodné zdravotné predpisy z rôznych dôvodov," poznamenal. Zároveň víta, že SR sa od prijatia disasociovala a nepristúpila k odmietnutiu, čo podľa jeho slov hrozilo. "Som veľmi rád, že sme nenarušili globálnu dôveru krajín, a teda snahu prijať tento dokument bez nejakých rušivých a negatívnych elementov," povedal.



Postoj SR k aktualizovaným predpisom Šuvada rešpektuje. "Rešpektujem, že nás vedie nejaká exekutíva, ktorú sme si zvolili, a nešiel som proti rozhodnutiu, ktoré som dostal," doplnil. Zároveň mu však nie je jasné, ako ministerstvo zdravotníctva či vláda plánujú v prípade núdzovej situácie chrániť zdravie občanov SR. Dôvody, pre ktoré SR pristúpila k disasociácii, nepozná. Vie iba o námietke nedostatočného času na zoznámenie sa so všetkými detailmi dokumentu.

Poukázal zároveň na to, že predpisy prijali aj štáty, ktoré majú kontroverzný názor na pandémiu ochorenia Covid-19. Upozornil na to, že Slovensko, ktoré sa od dokumentu disasociovalo, bude po ukončení celého procesu odstrihnuté od všetkého, čo bude nasledovať. Slovensko má však podľa jeho slov šťastie, že je súčasťou EÚ, ktorá má k predpisom pripravovať aj legislatívu či usmernenia. "A teda zdá sa, že aj tak budeme musieť niektoré tie veci dodržiavať," dodal.

Slovenská republika sa na júnovom stretnutí členských krajín WHO v Ženeve verbálne disasociovala, teda dištancovala od prijatia balíka revidovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR). Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Covid-19 Peter Kotlár krok odôvodnil tým, že nové predpisy uprednostňujú záujmy farmaceutického priemyslu. Namietal aj neprimerané zásahy do ľudských práv a základných slobôd či do zvrchovanosti suverénnych členských štátov.

Pozíciu SR označil Kotlár za výhodnú. Poukázal na to, že Slovensko má 18 mesiacov na vydanie stanoviska k predpisom, nie rok ako ostatné krajiny. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) zvolala na budúci týždeň k predpisom medzirezortnú pandemickú skupinu. Má prerokovať ďalší postup SR v danej veci. Šéfka rezortu podľa svojich slov pozorne vníma vnútropolitickú aj odbornú diskusiu, ktorú postoj SR k predpisom vyvolal.