Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

Ján Baláž prijímal Mekyho Žbirku do prvej zostavy skupiny Modus

JÁN BALÁŽ - Gitarista, spevák a skladateľ, železné jadro skupiny Elán, ako to sami "eláni" uvádzajú. Foto: TASR/Michal Svítok

Elán pripravil na september päť koncertov, 20. a 21. septembra to budú dve vystúpenia Elán 70 v pražskej O2 aréne, 27. a 28. septembra v bratislavskej Tipos aréne.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Gitarista, skladateľ a spevák Ján Baláž, jeden z pilierov skupiny Elán, oslavuje 73. narodeniny. Rodák z Nitry (24. 8. 1951) od siedmich rokov chodil na husle do ľudovej školy umenia, od štrnástich hrá na gitaru. V závere roka 1967 bol spoluzakladateľom skupiny Modus. V roku 1969 vyhrali beatový festival bratislavských skupín, na československom festivale skončili na treťom mieste. Bol to on, kto prijímal Mekyho Žbirku do prvej zostavy Modusu.

"Jeden náš známy, chalan z Račianskeho mýta, došiel za nami, keď sme už začínali s Kyslíkom cvičiť (bubeník Ľubo Stankovský, pozn. TASR) a hovorí, počúvajte, je tu jeden taký chalanisko, vie dobre anglicky a dobre spieva. Tak ho doveď. Meky prišiel, zaspieval dve beatlesovky. Hovorím, že to je ako Beatles, tak ideme. A bolo," hovorí Baláž.

Na prvej LP platni Ôsmy svetadiel, ktorá vyšla v roku 1981, ešte pesničku nemal. Do Elánu prišiel v októbri, mesiac nato išli do štúdia. Na druhej LP platni Nie sme zlí, ktorá vyšla v roku 1982, už mal dva megahity - Vymyslená a Ulica.

"Zakaždým, keď to vidím, prídeme na koncert a sú tam malé decká, respektíve tínedžeri a vidím, že spievajú. To znamená, že oni musia tie pesničky počúvať, keby ich nepočúvali, tak text nemôžu vedieť," dodáva Baláž.

Elán je najúspešnejšou československou a slovenskou rockovou skupinou, štyrikrát po sebe, za roky 1984 až 1987, získali československého Zlatého slávika v kategórii skupiny, osemkrát po sebe, za roky 1998 až 2005, vyhrali slovenského zlatého Slávika. V newyorskej Carnegie Hall koncertovali 21. septembra 2007. Na svojom konte majú dnes 15 vydaných štúdiových albumov, ich predaj dosiahol viac ako tri a pol milióna kópií. Všetky vyšli v rokoch 2022 a 2023 v reedícii na vinylových platniach.

Elán pripravil na september päť koncertov, 20. a 21. septembra to budú dve vystúpenia Elán 70 v pražskej O2 aréne, 27. a 28. septembra v bratislavskej Tipos aréne. Piatym koncertom prekvapia fanúšikov, 29. septembra uvedú v Tipos aréne koncert Elán 70 Rock Symphony. Bude prvým a jediným svojho druhu vo viac ako 50-ročnej ére kapely.