Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Jazykové škôly môžu získať dotáciu na vzdelávanie cudzincov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O dotáciu môžu požiadať obce, vyššie územné celky, štátom uznané cirkvi a náboženské spoločnosti v SR, ktoré sú zriaďovateľmi jazykových škôl.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Zriaďovatelia jazykových škôl môžu získať dotáciu na vzdelávanie cudzincov v slovenčine. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR vyhlásilo výzvu. Zámerom je rozšíriť ponuku bezplatných kurzov a odpustiť poplatky za existujúce kurzy na jazykových úrovniach A1, A2 a B1. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

"Znalosť slovenského jazyka je kľúčová pre ľahšiu integráciu cudzincov do našej spoločnosti. Podpora jazykových kurzov im pomôže lepšie sa orientovať v každodennom živote a byť aktívnou súčasťou našej komunity," uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Cieľom výzvy je podpora jazykového vzdelávania cudzincov prostredníctvom kurzov slovenského jazyka pre dospelých.

O dotáciu môžu požiadať obce, vyššie územné celky, štátom uznané cirkvi a náboženské spoločnosti v SR, ktoré sú zriaďovateľmi jazykových škôl. Predmetné jazykové školy musia byť podľa MŠVVaM zaradené v sieti škôl a školských zariadení Slovenskej republiky k 15. septembru 2023. Maximálna výška dotácie pre jeden projekt je pritom 60.000 eur.

Žiadosť o poskytnutie dotácie je potrebné odoslať najneskôr do 26. októbra tohto roka.