Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Slovensko

Kandidátov na sudcu ESĽP bude Súdna rada SR voliť 18. septembra

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy má voliť nového sudcu ESĽP za SR zo zoznamu troch kandidátov predložených slovenským vládnym kabinetom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. septembra (TASR) - Kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) bude Súdna rada SR voliť 18. septembra. O funkciu sudcu ESĽP sa uchádzajú Ondrej Laciak, Radoslav Procházka a Daniela Ježová. Kancelária Súdnej rady SR o tom informovala na svojom webe.

Prvého z kandidátov, Ondreja Laciaka, navrhla Slovenská advokátska komora (SAK), Združenie sudcov Slovenska a Notárska komora SR. "Od roku 2016 pôsobí ad hoc sudca na ESĽP, tiež zastáva funkciu predsedu Výboru pre trestné právo v Rade Európskych advokátskych komôr," priblížila kancelária.

Ďalšieho uchádzača Radoslava Procházku, ktorý v minulosti pôsobil aj ako zástupca SR pred súdmi Európskej únie, tiež navrhla SAK a Združenie sudcov Slovenska.

"Kým obaja kandidáti sa o tento post uchádzali už v minulosti, novou kandidátkou je Daniela Ježová. Navrhla ju predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová. V súčasnosti pôsobí ako advokátka, so skúsenosťami pri riešení medzinárodných právnych otázok a otázok Európskej únie," ozrejmila kancelária.

Súdna rada v tejto súvislosti poukázala na dlhodobý problém zostaviť túto kandidátku tak, aby ju následne schválila aj vláda SR, čo sa nepodarilo ani v júni tohto roka.

Mandát súčasnej slovenskej sudkyne ESĽP Aleny Poláčkovej uplynie 28. decembra 2024. Parlamentné zhromaždenie Rady Európy má voliť nového sudcu ESĽP za SR zo zoznamu troch kandidátov predložených slovenským vládnym kabinetom.