Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Kadetom na vojenskej vysokej škole chcú zapožičiavať vojenské hodnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vojenskú hodnosť by mal podľa materiálu zapožičiavať rektor univerzity na návrh veliteľa ročníka po splnení kritérií.

Bratislava 24. júla (TASR) - Kadetom na vojenskej vysokej škole chce Ministerstvo obrany (MO) SR zaviesť zapožičiavanie vojenskej hodnosti. Chce tak motivovať kadetov k dosahovaniu čo najlepších výsledkov v štúdiu a vo vojenskom programe a k vytváraniu základov ich hrdosti na vojenskú hodnosť. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov a zmenách ďalších zákonov, ktoré predložil rezort do skráteného medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

"Odlíšenie najlepších študentov vyššou vojenskou hodnosťou bude motivačným faktorom pre priemerného študenta dosahovať čo najlepšie výsledky. Navrhuje sa, aby podrobnosti a kritériá na zapožičanie vojenskej hodnosti ustanovil služobný predpis," priblížilo MO.

Vojenskú hodnosť by mal podľa materiálu zapožičiavať rektor univerzity na návrh veliteľa ročníka po splnení kritérií. Postačovať by na to malo podľa ministerstva úplné stredné vzdelanie a nemalo by sa vyžadovať plnenie ďalších odborných požiadaviek.

Plat priznaný kadetovi, ktorému bola zapožičaná vojenská hodnosť, sa má zvýšiť. V prípade vojaka druhého stupňa o desať percent, slobodníka o 20 percent, desiatnika o 30 percent a čatára o 40 percent. Zároveň sa má doplniť možnosť udeliť odmenu za kvalitné plnenie úloh alebo vykonanie služobných úloh nad rozsah činností. Môžu dostať aj novozavedenú odmenu za získanú úroveň znalosti cudzieho jazyka.