Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Kaliňák rokoval o ochrane vzdušného priestoru SR gripenmi Maďarska

Na archívnej snímke minister obrany a podpredseda vlády SR Robert Kaliňák (Smer-SD). Foto: TASR - Daniel Stehlík

Szalay-Bobrovniczky zdôraznil, že rozvoj spoločných obranných kapacít a vzájomná podpora sú nevyhnutné pre udržanie stability v strednej Európe.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 22. októbra (TASR) - Kým Slovensko neobnoví vlastnú národnú kapacitu bojových lietadiel, Maďarsko je naďalej odhodlané podieľať sa na úlohách susednej krajiny v oblasti kontroly vzdušného priestoru. Uviedol to v utorok v Kecskeméte maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky po schôdzke s podpredsedom vlády SR a ministrom obrany Robertom Kaliňákom. S odvolaním sa na server magyarhirlap.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarský minister povedal, že v tomto roku sa Maďarsko podieľa na plnení úloh SR v oblasti ochrany vzdušného priestoru a podľa dohody podpísanej Kaliňákom v Kecskeméte sa na tejto práci bude podieľať aj v roku 2025.

Szalay-Bobrovniczky zdôraznil, že rozvoj spoločných obranných kapacít a vzájomná podpora sú nevyhnutné pre udržanie stability v strednej Európe.

"V súlade s našimi záväzkami voči NATO sú bojové lietadlá JAS 39 Gripen už roky prítomné vo vzdušnom priestore Slovenska, Slovinska a každé tri roky vo vzdušnom priestore pobaltských štátov," spresnil maďarský minister obrany.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)