Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Slovensko

Kaliňák: V najbližších dňoch možno očakávať, že sa premiér opäť ukáže

Na snímke vicepremiér SR a minister obrany SR Robert Kaliňák (SMER-SD) prichádza na 40. rokovanie vlády SR v Bratislave v stredu 26. júna 2024. Foto: TASR - Pavol Zachar

Kaliňák sa chce vrátiť aj k opatreniu, ktoré by umožnilo, aby mali policajti možnosť legitimovať človeka i v online priestore.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 30. júna (TASR) - V najbližších dňoch možno očakávať, že sa premiér Robert Fico (Smer-SD) opäť ukáže a postupnými krokmi sa chytí všetkých svojich pracovných povinností. Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12. Líder KDH a opozičný poslanec Milan Majerský zaželal premiérovi skoré uzdravenie. Opätovne odsúdil atentát na predsedu vlády a poďakoval zdravotníkom. Zároveň tlmočil svoje výhrady k lex atentát.

"Nedá sa povedať, že by išlo všetko úplne podľa plánu, ale môžeme povedať, že stav sa už natoľko zlepšil, že sa pán premiér aktívne zapojil do diskusií k samitu, ktorý bol tento týždeň a neformálnemu, ktorý bol ešte pred desiatimi dňami," priblížil Kaliňák. Poznamenal, že lekári robia všetko preto, aby mohol premiér vykonávať svoju prácu s plným nasadením, hoci bude mať aj trvalé následky. S predsedom vlády je v kontakte na dennej báze, stretávajú sa aj osobne.

Balík opatrení, ktorý tento týždeň schválil parlament v reakcii na atentát, sa podľa Majerského mal prijímať až po uzavretí vyšetrovania. Výhrady má k obmedzovaniu práva na zhromažďovanie. Doživotná renta pre premiéra zahrnutá v lex atentát mohla byť podľa neho predmetom samostatného zákona. Nebráni sa rente pre všetkých troch najvyšších ústavných činiteľov, napríklad odstupňovanej podľa rokov vo funkcii.

Kaliňák sa chce vrátiť aj k opatreniu, ktoré by umožnilo, aby mali policajti možnosť legitimovať človeka i v online priestore. "Nemôže byť človek na ulici so svojou tvárou, so svojím občianskym vo vrecku v nevýhode oproti internetovému priestoru," načrtol. O téme chce diskutovať spolu s opozíciou. Pripúšťa, že ide o citlivú vec. Ďalšou témou v pokračovaní lex atentát bude ochrana osobnosti. Balík má prejsť "nadštandardným" legislatívnym procesom.

Majerský sa nebráni návrhu, týkajúcemu sa kontroly v online svete. "Bolo by dobré, aby bol nejaký dobrý zákon, ktorý skontroluje to, čo ľudia píšu na sociálnych sieťach," skonštatoval. Zdôraznil však potrebu riadneho legislatívneho konania a diskusie.