Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Slovensko

V kauze špeciálneho exprokurátora vyhlásia rozsudok 3. septembra

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik prichádza na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici v stredu 28. augusta 2024. Foto: TASR - Ján Krošlák

Obžaloba Dušana K. viní zo zločinu prijímania úplatku.

Banská Bystrica 28. augusta (TASR) - Záverečnou rečou bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. pokračoval v stredu na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, proces v jeho druhej korupčnej kauze. Dokazovanie bolo ukončené už vlani v novembri, kedy odzneli aj záverečné reči obžaloby a obhajoby. Samosudca vyhlási rozsudok 3. septembra.

Obžaloba Dušana K. viní zo zločinu prijímania úplatku. V roku 2016 mal v špeciálne upravenej knihe prijať 50.000 eur od spoluobžalovaného Petra K. za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

Ako v záverečnej reči Dušan K. zdôraznil, žiadny úplatok neprevzal. Obžaloba je podľa neho absolútne nedôvodná, je výsledkom obrovského množstva procesných pochybení a skutok je vymyslený. Celé konanie je založené len na výpovedi jediného kľúčového svedka, bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka. V jeho vymyslenom, absurdnom príbehu je viacero nelogickostí a rozporov a na tie v stredu podrobne obžalovaný poukázal.

"Bez komentára," reagoval Dušan K. pre médiá po skončení pojednávania.

Prokurátor mu pôvodne navrhoval súhrnný trest odňatia slobody minimálne 14 rokov a peňažný trest vo výške 200.000 eur s tým, že ak ho nezaplatí, náhradný trest je dva roky. Vzhľadom na zmenu ustanovení Trestného zákona v stredu svoj návrh modifikoval na desať rokov, finančný trest 120.000 eur a jeden rok navyše, ak by bol tento trest zmarený zo strany obžalovaného.

Peter K., označovaný za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách, ktorý mal podplácať, sa na hlavných pojednávaniach nezúčastňoval. Od roku 2021 je na úteku a konalo sa voči nemu ako ujdenému.

Na začiatku pojednávania obhajkyňa Petra K. Eva Mišíková potvrdila, že voči jej klientovi bolo zastavené trestné stíhanie z dôvodu premlčania. Sťažnosť voči uzneseniu o zastavení trestného stíhania nepodajú a nepodá ju ani prokurátor.

Ako Mišíková dodala, jej klient sa v tejto trestnej veci cíti nevinný. Po zrušení zatýkacích rozkazov sa Peter K. chce vrátiť na Slovensko a vypovedať v iných trestných veciach.

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. v inej kauze v máji 2022 právoplatne odsúdili na osem rokov väzenia a peňažný trest vo výške 100.000 eur. Prípad sa týkal prijatia úplatku a vyzradenia informácií zo spisov. Vo veci však podali Dušan K. aj minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) dovolanie na Najvyšší súd SR. Minister zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia súdu o dovolaní.