Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

KDH a SaS vidia za odvolaním šéfa VšZP neschopnosť Z. Dolinkovej

Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda SaS Branislav Gröhling je presvedčený, že zotrvanie Zuzany Dolinkovej na poste je neudržateľné.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Opozičné KDH vníma odvolanie šéfa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Michala Ďuriša ako pokračujúcu neschopnosť ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) viesť rezort. Podľa opozičnej SaS ide o dôkaz zlyhania jej politiky a ďalší dôvod na jej odvolanie z funkcie. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré poslali TASR.

"Odvolaný riaditeľ VšZP je nominantom ministerky Dolinkovej, ktorá si ho na túto kľúčovú pozíciu pred časom vybrala. Všetky kroky, ktoré ministerka doteraz vykonala, len prehlbujú finančný deficit celého rezortu zdravotníctva," vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Stachura (KDH). Poslanec parlamentu František Majerský (KDH) dodal, že napriek jednej miliarde eur v sektore navyše sa zdravotná starostlivosť na Slovensku pre pacienta nijako pozitívne nezmenila.

Predseda SaS Branislav Gröhling je presvedčený, že zotrvanie Zuzany Dolinkovej na poste je neudržateľné. "Miesto toho, aby sa venovala problémom v sektore, venuje penzum času dosadzovaniu svojich ľudí do vedení organizácií. A tak to aj dopadlo. Michal Ďuriš nevydržal vo funkcii predsedu predstavenstva VšZP ani pol roka, nič sa mu nepodarilo spraviť a dnes odchádza," skonštatoval. Poslanec Tomáš Szalay (SaS) doplnil, že zdravotníctvo je čoraz v horšom stave, pričom odvolanie Ďuriša je len vrchol ľadovca. Nepovažuje za riešenie zmeny vo vedení VšZP, ale na poste ministra zdravotníctva. SaS zároveň opäť vyzvala premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby Dolinkovú z funkcie odvolal.

Ministerka zdravotníctva v utorok odvolala z funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa VšZP Michala Ďuriša. Poukázala pritom na nepriaznivý vývoj hospodárenia štátnej zdravotnej poisťovne a uloženie opatrení vo forme ozdravného plánu zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktoré si podľa jej slov vyžaduje jasné krízové riadenie. Verí, že tento krok bude smerovať k nevyhnutnej stabilizácii a garancii dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. VšZP ministerkino rozhodnutie rešpektuje.

Ďuriš bol vedením štátnej poisťovne poverený od januára, do funkcie bol vymenovaný v apríli.