Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Slovensko

VIDEO: KDH žiada premiéra o prevzatie zdravotníctva

Na archívnej snímke poslanec NR SR Milan Majerský (KDH). Foto: TASR - Martin Baumann

Celoslovenská rada KDH rokovala aj o aktuálnej situácii v hnutí a o ochrane života.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Košice 21. septembra (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) apeluje na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva. Podľa podpredsedu hnutia Viliama Karasa je rezort bez reálneho riadenia a vízie a je ohrozené ústavné právo občanov na poskytovanie dostupnej zdravotnej starostlivosti. Uviedol to v sobotu po skončení celoslovenskej rady KDH v Košiciach.

"V posledných dňoch sledujeme škandalóznu situáciu, keď premiér kritizuje a komentuje odhalenia v rezorte svojho ministra, konkrétne ministerky Dolinkovej (Hlas-SD). To je nevídané, neslýchané, nikde nevidené, aby premiér, ktorý má priamu kompetenciu a právomoc, nedokázal zjednať nápravu v rezorte," uviedol Karas.



Rada KDH prijala aj uznesenie ku konsolidačným opatreniam, v ktorom trvá na zachovaní súčasnej výšky daňového bonusu na deti a je proti zrušeniu rodičovského dôchodku. Vláda podľa ekonomického experta KDH Jozefa Hajka nesmie cynicky prenášať záťaž konsolidácie výlučne na plecia občanov, samospráv a podnikateľov.

"Zásadne nesúhlasíme, aby vláda konsolidačné opatrenia prenášala v 95 percentách na nás občanov a len päť percent na vlastné úspory. Namiesto toho, aby šetrila primárne na sebe práve tých 95 percent," upozornil Hajko s tým, že zrušenie prorodinných opatrení narúša systém medzigeneračnej solidarity a ohrozuje budúci populačný vývoj na Slovensku.



Poslanec KDH a člen predsedníctva Ján Horecký predstavil uznesenie rady k ochrane života, ktoré navrhuje vytvoriť grantovú schému na podporu organizácií pomáhajúcich tehotným matkám v núdzi. Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) vyzvala slovenskú vládu na okamžitú pomoc povodňami zasiahnutým regiónom s využitím domácich aj európskych nástrojov a varovala pred ekonomickými rizikami spolupráce s Čínou. "Budem sa pýtať aj eurokomisára Maroša Šefčoviča, či dokáže tlačiť na slovenskú vládu, ktorá si podáva kľučky v komunistickej Číne, ktorá je veľkou hrozbou práve pre našu ekonomickú bezpečnosť," uviedla Lexmann.

Celoslovenská rada KDH rokovala aj o aktuálnej situácii v hnutí a o ochrane života. "Rokovanie celoslovenskej rady je dôležité pre fungovanie a činnosť KDH. Sme štandardná politická strana so štruktúrami, ktoré sa aktívne zapájajú do činnosti hnutia. Rada sa dnes uzniesla na niekoľkých dôležitých bodoch a vyzvala vládu SR, aby poskytovala potrebnú pomoc tehotným ženám. Je to DNA kresťanských demokratov," vyhlásil predseda KDH Milan Majerský.

Predseda KDH zdôraznil, že sila hnutia je v regiónoch a hovorili aj o spojených voľbách, "aby sme boli pripravení v dostatočnom predstihu. Sme tímová strana a ja sám som tímový hráč. Zásluhou celého tímu sa KDH dostalo opäť po rokoch do NR SR," dodal Majerský.