Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Slovensko

KDH: Ohlásená pomoc ľuďom je neskorá a nedotiahnutá

Na snímke novozvolený predseda KDH Milan Majerský počas tlačovej konferencie v Ružomberku 22. augusta. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Navrhované opatrenia vlády sú podľa kresťanských demokratov iba čiastkové.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Mimoparlamentné KDH privítalo opatrenia, ktoré vo štvrtok ohlásila vláda na pomoc rodinám. K podobným krokom však mala vláda podľa KDH pristúpiť bez ohľadu na tohtoročný vysoký rast cien potravín, energií a výdavkov na bývanie. Navrhované opatrenia navyše nie sú podľa KDH úplné, chýba v nich napríklad dlhodobá pomoc dôchodcom a hnutiu sa tiež nepáči plánované zvýšenie daní pre niektoré podniky.

"Ohlásená pomoc dostatočne nezmierni dosah rastu životných výdavkov v dôsledku vysokej inflácie. Popri rodinách patria medzi najohrozenejšie skupiny obyvateľstva nízkopríjmoví dôchodcovia, ku ktorým má podľa ohlásenej schémy smerovať iba jednorazová pomoc. Vláda nepredkladá riešenie, ako dlhodobejšie zohľadniť dosah vysokej inflácie na túto skupinu obyvateľov," uviedol ekonomický expert KDH Jozef Hajko.

Navrhované opatrenia vlády sú podľa kresťanských demokratov iba čiastkové. Hnutie upozornilo, že vláda sa osobitne nezaoberá energetickou chudobou a nevšíma si ani problémy firiem. "Práve definovanie energetickej chudoby a nastavenie nárokovateľnej a dlhodobej pomoci by bolo popri proaktívnej rodinnej politike najlepším nástrojom na zastavenie poklesu životnej úrovne na Slovensku," uviedol Hajko.

KDH zdôraznilo, že zvýšené náklady výrobcov a dodávateľov vstupujú napokon do cien tovarov, ktoré nakupujú bežní obyvatelia, čo všeobecne zvyšuje infláciu. "Namiesto toho vláda zvažuje osobitné zdanenie nešpecifikovanej stovky najbohatších firiem. Podľa rebríčka najväčších daňových poplatníkov patria medzi najbohatšie spoločnosti energetické firmy, rafinérie, banky, poisťovne, telekomunikačné firmy či obchodné reťazce. Tie dodávajú tovary ďalším firmám a konečným spotrebiteľom, a preto sa dá očakávať, že vyššie dane zohľadnia v cenách, čo prispeje k ďalšej inflácii," zhodnotil Hajko.

Zvýšené náklady na podporu infláciou najzasiahnutejších skupín obyvateľstva by podľa hnutia mohol vykryť tohoročný zlepšený výber dane z pridanej hodnoty (DPH).