Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

KDH podporí návrh na mimoriadnu schôdzu k odvolaniu ministra B. Suska

Tlačová konferencia KDH. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Zbieranie podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska oznámila vo štvrtok strana SaS.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) sa pripojí k iniciatíve na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra spravodlivosti SR Borisa Suska (Smer-SD). Ako dôvod označilo ministrovo politické a odborné zlyhanie pri príprave reformy trestného práva. Strana v stanovisku zároveň oznámila, že sa nezúčastní na verejných protestoch proti krokom ministra v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

"Sme presvedčení o tom, že minister Susko nesie politickú zodpovednosť za chyby v reforme trestného práva, ktoré veľmi otvorene pomenoval aj Ústavný súd SR. Hoci zlyhanie nenadobudlo rozmer protiústavnosti, stále ide o vážne zlyhanie ministra, ktorý by mal strážiť čistotu legislatívneho procesu a právnu istotu," tlmočila stanovisko KDH hovorkyňa hnutia Lenka Kovár.

Zvýraznila aj námietky kresťanských demokratov voči obsahovému zlyhaniu novely Trestného zákona, ktoré bolo potrebné viackrát opakovať. Kriticky sa stavajú i k rozhodnutiu ministra spravodlivosti o podaní dovolania a prerušení výkonu trestu bývalému špeciálnemu prokurátorovi. "Podľa nášho názoru to je politicky motivované rozhodnutie a vidíme v tom vážny problém," dodali.

Pripomenuli však, že minister má právo takéto dovolanie podať. "Preto si myslíme, že je potrebné počkať na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR," uviedli kresťanskí demokrati, ktorí zároveň "odmietajú, aby verejné pochody a krik na námestiach nahrádzali prácu nezávislých súdov".

Zbieranie podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska oznámila vo štvrtok strana SaS.