Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

KDH považovalo nomináciu Gašpara za šéfa SIS od začiatku za pochybnú

Na archívnej snímke František Majerský. Foto: TASR Milan Kapusta

Prezident v pondelok vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa SIS.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Opozičné KDH považovalo nomináciu Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) od začiatku za pochybnú a nesúhlasí s jeho vymenovaním. Nevie identifikovať, či mal predchádzajúce skúsenosti so spravodajskými službami a nemá istotu, či bude akceptovaný medzinárodnou spravodajskou komunitou. TASR o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Kovár.

"KDH očakávalo, ako sa prezident SR Peter Pellegrini zachová v tejto skúške pri menovaní riaditeľa SIS a neprekvapil. Žiaľ, prezident ide v línii koaličného prezidenta, ktorý bude do funkcií menovať lojálnych ľudí vládnej koalície bez skúseností, namiesto odborníkov," uviedla hovorkyňa.

Ako podotkol člen výboru Národnej rady SR na kontrolu SIS František Majerský (KDH), vládna koalícia navyše odvolaním Márie Kolíkovej (SaS) z postu predsedníčky osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS znefunkčnila tento dôležitý kontrolný orgán. Služba pod vedením nového riaditeľa tak podľa neho nebude pod štandardným parlamentným dohľadom.

Prezident v pondelok vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa SIS. Gašparovu nomináciu na tento post odsúhlasila vláda vo februári.