Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

KDH vyzvalo prezidentku, aby zvolala zjednocujúcu radu autorít štátu

Na archívnej snímke predseda KDH Milan Majerský. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Výnimočná situácia si vyžaduje výnimočné zjednotenie, v ktorom kľúčovú rolu zohráva hlava štátu, apeluje predseda KDH Milan Majerský.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Mimoparlamentné hnutie KDH vyzvalo prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby zvolala radu relevantných politických strán, zástupcov odbornej obce, zamestnávateľov i spoločenských lídrov, vrátane predstaviteľov cirkví a podnietila zjednocujúci postup v boji proti ochoreniu COVID-19. Aby Slovensko zvládlo nasledujúce náročné mesiace, musí sa podľa hnutia dokázať spojiť. TASR o tom informoval jeho hovorca Stano Župa.

„Výnimočná situácia si vyžaduje výnimočné zjednotenie, v ktorom kľúčovú rolu zohráva hlava štátu. Vnímame, že v spoločnosti stúpa napätie a nervozita, ktorá je rovnako nebezpečná ako vírus samotný. Nestačí už preto klásť dôraz na technickú stránku riešenia problému, neodkladne sa musíme zamerať na podstatu. Podľa našich informácií totiž stojíme pred nebývalou skúškou, ktorá môže trvať nie týždeň - dva, ale dlhé mesiace,“ apeluje v liste predseda KDH Milan Majerský.

Najvyšší ústavný činiteľ by mal podľa Majerského prispieť zásadnou mierou k zjednoteniu štátu, ktoré je nevyhnutné na ochranu zdravia a životov ľudí. Rokovanie politických, expertných, spoločenských či cirkevných autorít zvolané hlavou štátu na neutrálnej pôde a za prísnych zdravotných opatrení by podľa neho mohlo byť rozhodujúcim príspevkom k úspešnému postupu. K účinnému riešeniu je podľa hnutia potrebné do diskusie zapojiť aj zástupcov cirkví, ktorí majú dôležitý vplyv na občanov.

Aktuálnu situáciu by hnutie riešilo zacielením na problémy tam, kde sa nachádzajú - teda nie celoplošne, ale cielene a adresne - a použiť primerané prostriedky od testovania až po prípadný lokálny lockdown kritických regiónov. Už skôr upozornilo na zváženie hybridnej formy testovania, teda kombináciu plošného a cieleného testovania mobilnou formou.

"Hnutie však zároveň apeluje investovať adekvátne prostriedky i energiu do zlepšenia zdravotnej starostlivosti o chorých na COVID-19, ako aj iné ochorenia. Podľa KDH sú nevyhnutné aj adekvátna odmena pre pracovníkov v prvej línii, kompenzácia strát najviac postihnutých sektorov, zabezpečenie dostatku ochranných pomôcok, ako aj zváženie investícií do vytvorenia rezervných nemocničných priestorov z dostupných budov pre prípad nedostatku liečebných kapacít," uviedol Župa.