Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

KDH vyzýva na ochranu suverenity SR na pôde Súdneho dvora EÚ

Na snímke Viliam Karas. Foto: TASR - Jaroslav Novák

KDH nesúhlasí s tým, aby otázka základného akceptovania biologickej reality bola vecou individuálnej svojvôle bez dostatočného medicínskeho základu.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyzýva vládu a ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) na ochranu suverenity Slovenska na pôde Súdneho dvora Európskej únie (SDEÚ). Žiada využiť právo a vstúpiť do súdneho konania, ktoré podľa hnutia môže členské štáty právne zaviazať uznávať úradné premeny mužov na ženy a naopak. TASR o tom informovala hovorkyňa KDH Lenka Kovár.

KDH nesúhlasí s tým, aby otázka základného akceptovania biologickej reality bola vecou individuálnej svojvôle bez dostatočného medicínskeho základu. Stavia sa tiež proti tomu, aby o základných kultúrno-etických otázkach či ochrane rodiny rozhodoval SDEÚ.

Ako priblížilo, podstata prejudiciálneho konania sa týka bulharského občana mužského pohlavia, ktorý v Taliansku podstúpil "hormonálnu liečbu" a teraz žiada, aby ho bulharské úrady považovali za ženu. V tejto súvislosti sa podľa KDH bulharský vnútroštátny súd obrátil na SDEÚ.

"Biologické pohlavie nie je otázkou vlastného výberu či módnych trendov. Navyše sú tieto otázky súvisiace s vysoko špecializovanými lekárskymi postupmi vo výlučnej právomoci členských štátov," zdôraznil predseda KDH Milan Majerský. Rozhodnutím SDEÚ podľa hnutia hrozí ďalší útok na suverenitu členských štátov.

Ako doplnil stranícky podpredseda Viliam Karas, KDH navrhne právne riešenia na domácej pôde, ako do budúcna viac chrániť zvrchovanosť Slovenska. "Aby sa nestalo, že o tom, čo je naše právo, sa bude rozhodovať systémom o nás bez nás, v rozpore s presvedčením slovenských občanov, ako aj v rozpore s dnes platnými kompetenciami orgánov Európskej únie," dodal.