Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Slovensko

Korčok privítal reakciu slovenských univerzít na pomoc Bielorusku

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR Pavol Zachar

Slovenská technická univerzita a Univerzita Komenského v Bratislave pozitívne zareagovali na jeho iniciatívu zameranú na pomoc mladým ľuďom v Bielorusku.

Bratislava 20. augusta (TASR) – Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok v stredu privítal reakciu Slovenskej technickej univerzity a Univerzity Komenského na iniciatívu pomôcť Bielorusku. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Slovenská technická univerzita a Univerzita Komenského v Bratislave pozitívne zareagovali na jeho iniciatívu zameranú na pomoc mladým ľuďom v Bielorusku, ktorí sa doma v súvislosti s aktuálnym dianím v ich krajine dostali do problémov.

Rektori dvoch slovenských univerzít Miroslav Fikar (STU) a Marek Števček (UK) vyjadrili podporu tomuto zámeru s ponukou spolupráce a pomoci pri jeho realizácii.

„Potvrdzujem tento podnet od obidvoch našich rektorov zo slovenských univerzít. Osobne ma veľmi teší, že zareagovali takto rýchlo na našu úvahu pomôcť Bielorusku vo forme štipendií pre študentov v Bielorusku, ktorí sa dostali vo svojej krajine v kontexte súčasných udalostí do problémov," vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Obe univerzity sú pripravené pomôcť slovenskému rezortu diplomacie a rezortu školstva poskytnúť potrebné organizačné, riadiace či ubytovacie kapacity, ako aj podporu bieloruským študentom pri ich štúdiu na Slovensku.

„Pracujeme na konkrétnom projekte a verím, že ho sfinalizujeme čo najskôr tak, aby sme mohli Bielorusom pomôcť, a prípadne, aby mohli či už študovať alebo doštudovať u nás. Určite budem s oboma rektormi, ale predovšetkým aj s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislavom Gröhlingom v kontakte," uzavrel Korčok.