Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Kulminácia Dunaja pretrváva, v Bratislave má výšku až 980 centimetrov

Na snímke z dronu hrad Devín, vľavo rozvodnený prítok rieky Moravy a vpravo Dunaj v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

V hornej časti slovenského úseku Dunaja očakáva SHMÚ kulmináciu s postupným prechodom rieky do mierneho poklesu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. septembra (TASR) - Kulminácia Dunaja stále pretrváva. V Bratislave sa výška vodnej hladiny na rieke aktuálne pohybuje medzi 970 a 980 centimetrami. V Devíne má rieka výšku približne 910 centimetrov. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Priebeh kulminácie ovplyvňuje vysoký vodný stav na Morave, kde taktiež prebieha kulminácia. Pokles na rakúskom úseku (nad sútokom s Moravou) je zatiaľ len mierny, dôvodom je dotekanie prítokov a topiace sa zásoby snehu v Alpách," píšu meteorológovia s tým, že vzostup hladiny Dunaja naďalej pokračuje pod Vodným dielom Gabčíkovo.

V hornej časti slovenského úseku Dunaja očakáva SHMÚ kulmináciu s postupným prechodom rieky do mierneho poklesu. V strednej časti úseku by hladina mala dosiahnuť najvyšší bod. V dolnej časti bude rieka naďalej stúpať.

V hornej časti slovenského úseku rieky Morava čakajú hydrológovia kulmináciu a následný mierny pokles hladiny rieky. V jej strednej a dolnej časti by mala kulminácia pokračovať.

SHMÚ zároveň upozornil, že vysoká hladina Dunaja spôsobí spätné vzdutie dolných úsekov rieky Váh.