Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Finálovú zostavu ocenenia Roma Spirit 2023 tvorí 21 nominácií

Na snímke zľava primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, generálny riaditeľ Národného divadla Košice Ondrej Šoth, riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero, riaditeľka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), producentka Roma Spirit Magdaléna Rothová, a riaditeľ Sekcie programových služieb televíznej časti RTVS Vincent Štofaník počas tlačovej konferencie pri príležitosti vyhlásenia 15. ročníka Roma Spirit v Košiciach 23. mája 2023. Foto: TASR - František Iván

O laureátoch rozhodne medzinárodná Odborná porota.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Ocenenie Roma Spirit 2023 prináša ďalšie úspešné príklady podpory jednotlivcov i komunít, budovania spokojného spolunažívania rôznorodých skupín obyvateľstva aj inšpiratívne osobné príbehy. Organizátori zverejnili finálovú zostavu 15. ročníka ocenenia, ktorú tvorí 21 nominácií. TASR o tom informovala Michaela Miháliková z Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC).

V kategórii Mimovládna organizácia sú finalistami organizácia z Dobšinej Detstvo deťom, nezisková organizácia z Banskej Štiavnice Šukar Dživipen a Spokojnosť - centrum sociálnych služieb z Prievidze.

V kategórii Spoločnosť a zamestnávateľ sú nominované Zdravé regióny - štátna príspevková organizácia Ministerstva zdravotníctva SR, mäsokombinát Tauris a spoločnosť Marius Pedersen, prevádzka Banská Bystrica.

Kategória Obec a mesto prináša úspešné príklady z obce Bystré, Veľkej Lomnice i košického mestského sídliska Luník IX.

V kategórii Osobnosť sú na titul Roma Spirit nominovaní pedagogička Ildikó Kotlárová z Fiľakova, vedkyňa Paulína Slepčíková z Košíc a výskumník a ekonóm Andrey Ivanov z Bratislavy.

V kategórii Médiá sa vo finálovej trojke stretli spevák a moderátor Dušan Berky alias Šorty, publicista a redaktor Roman Goroľ a projekt Príbehy bez hraníc - Mediálny inkubátor.

Ocenenie v kategórii Kultúra môžu získať umelkyňa a hudobníčka Barbora Botošová, hudobné zoskupenie Júlia Kozáková - Manuša a Múzeum holokaustu v Seredi.

O laureátoch rozhodne medzinárodná Odborná porota.

V kategórii Čin roka sú nominovaní Natália Gažiová žiačka, ktorá pomohla mladíkovi v núdzi, babica Helena Dunková, ktorá podala pomocnú ruku rodiacej matke v ťažkých domácich podmienkach a občianski aktivisti z Internátnej 12, ktorí sa dlhodobo zasadzujú o skultivovanie nájomného domu. O laureátovi ceny rozhodne Porota Čin roka.

Mená ocenených budú známe 25. novembra počas galavečera v Národnom divadle Košice. Záznam odvysiela RTVS v predvečer Medzinárodného dňa ľudských práv, 9. decembra o 20.35 h na Dvojke.

Vyhlasovateľmi Roma Spirit 2023 sú ACEC, RTVS a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.