Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Slovensko

Hlavnú cenu festivalu Jeden svet získal film Moja nová tvár

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

O víťazovi sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva, v ktorej súťažilo osem slovenských a českých snímok, rozhodla medzinárodná porota.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. októbra (TASR) - Festival Jeden svet v piatok v Bratislave odovzdal ocenenia víťazným dokumentárnym filmom. Hlavnú cenu 25. ročníka podujatia získal film Jarmily Štukovej Moja nová tvár. Dve ocenenia udelili slovenskému filmu Šedá zóna.

O víťazovi sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva, v ktorej súťažilo osem slovenských a českých snímok, rozhodla medzinárodná porota. Ocenený film Moja nová tvár prináša príbeh Martiny, ktorá prežila brutálny útok kyselinou ako akt pomsty bývalého priateľa. Štuková v dokumente sleduje, ako si Martina buduje odznova svoj nový život a identitu.

"Režisérka tohto odvážneho filmu rozpráva príbeh o prežití prostredníctvom intímneho a zručne vybudovaného portrétu svojej protagonistky a skúma temné a bolestivé dôsledky jedného z najstrašnejších zločinov, ktorý sa v poslednom čase šíri vo viacerých krajinách a často zostáva neohlásený," uviedla o víťaznej snímke medzinárodná porota, ktorú tvorili katalánska filmárka Anna Petrus, poľský režisér Maciek Hamela a autorka víťazného filmu minulého ročníka Viera Čákanyová.

Dve ocenenia si zo slávnostného večera odniesol slovenský film Daniely Meressy Rusnokovej Šedá zóna. Intímna výpoveď o predčasne narodených deťoch, ktoré sa na svet dostávajú v takzvanej "šedej zóne" ako vysokonezrelí novorodenci. Film podľa poroty otvára dôležitú, ale zanedbávanú tému perinatálneho smútku a starostlivosti o predčasne narodené deti a ich rodičov. "Tieto rodiny a najmä osamelé matky čelia mnohých výzvam, ktoré sú často znásobené nedostatkom systémovej podpory zo strany štátnych inštitúcií na Slovensku a potenciálne aj v iných krajinách," uvádza porota k snímke ocenenej špeciálnym uznaním. Film Šedá zóna získal aj Cenu Dafilms.sk.

Tohtoročný Jeden svet odovzdal aj Cenu REPowerEU za najlepšiu Kampaň za zmenu, ktorá bola vytvorená počas sprievodného podujatia Dni zmeny. Za cieľ má podporiť umelcov pri vytváraní diel, ktoré prinesú pozitívne zmeny v spoločnosti. Ocenenie, ktoré udeľuje Úrad podpredsedu vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku a ktoré je financované z plánu obnovy, konkrétne jej zelenej kapitoly REPowerEU, získal film režisérky Lucie Kašovej Svet stien.

Festival v Kine Lumire pokračuje do nedele 27. októbra. Následne budú vybrané filmy dostupné sedem dní aj online.