Konzumentom alkoholu radí, aby pili len sporadicky, v malých množstvách, ak sú zdraví a nejdú do práce.
Autor TASR
Bratislava 31. júla (TASR) - Aj malé množstvo alkoholu môže mať negatívny vplyv na ľudské zdravie, hlavne v prípade opakovaného pitia. Upozornil na to riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica s odvolaním sa na súčasné stanovisko Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Zdôraznil tiež, že alkohol je silný karcinogén.
"Kedysi sa hovorilo o minimálnych množstvách alkoholu, ktoré nie sú škodlivé. V súčasnosti WHO na základe vedecky doložených dôkazov zdôrazňuje, že akékoľvek množstvo alkoholu predstavuje riziko pre zdravie," uviedol Okruhlica.
Konzumentom alkoholu radí, aby pili len sporadicky, v malých množstvách, ak sú zdraví a nejdú do práce. Ani takéto pitie však zo zdravotného hľadiska nepovažuje za bezrizikové.
Na Slovensku sa podľa WHO za posledných desať rokov zvýšilo percento konzumentov alkoholu. Kým v roku 2014 pilo alkohol 66 percent Slovákov nad 15 rokov, v súčasnosti je to 74 percent.
"Pijú u nás diabetici, ľudia s vysokým krvným tlakom a inými chronickými ochoreniami, pri ktorých alkohol zákonite spôsobuje skoršiu smrť. Taktiež môže byť príčinou rozvinutia týchto chronických ochorení. Rozhodne nemôžeme ľuďom hovoriť, že malé množstvo neškodí. Môže škodiť, a hlavne v prípade opakovaného pitia," doplnil Okruhlica.
Najväčšie percento úmrtí a poškodení zdravia v dôsledku alkoholu netvoria podľa odborníka alkoholici so závislosťou, ale pravidelní konzumenti alkoholu, ktorí závislosť nemusia mať. "Typicky ide o rakovinu, pretože alkohol je silný karcinogén a pri opakovanom pití sa po čase tak zmení imunitný systém, že dochádza k onkologickým ochoreniam," zdôraznil Okruhlica.
Riziko vzniku rakoviny sa podobne ako pri tabaku zvyšuje s rokmi pravidelného pitia. Najčastejšie ide o rakovinu v zažívacom trakte, od úst až po žalúdok a črevá. V prípade žien upozornil Okruhlica aj na najzastúpenejšiu rakovinu prsníka, ktorej príčinou takisto môže byť alkohol.
"Kedysi sa hovorilo o minimálnych množstvách alkoholu, ktoré nie sú škodlivé. V súčasnosti WHO na základe vedecky doložených dôkazov zdôrazňuje, že akékoľvek množstvo alkoholu predstavuje riziko pre zdravie," uviedol Okruhlica.
Konzumentom alkoholu radí, aby pili len sporadicky, v malých množstvách, ak sú zdraví a nejdú do práce. Ani takéto pitie však zo zdravotného hľadiska nepovažuje za bezrizikové.
Na Slovensku sa podľa WHO za posledných desať rokov zvýšilo percento konzumentov alkoholu. Kým v roku 2014 pilo alkohol 66 percent Slovákov nad 15 rokov, v súčasnosti je to 74 percent.
"Pijú u nás diabetici, ľudia s vysokým krvným tlakom a inými chronickými ochoreniami, pri ktorých alkohol zákonite spôsobuje skoršiu smrť. Taktiež môže byť príčinou rozvinutia týchto chronických ochorení. Rozhodne nemôžeme ľuďom hovoriť, že malé množstvo neškodí. Môže škodiť, a hlavne v prípade opakovaného pitia," doplnil Okruhlica.
Najväčšie percento úmrtí a poškodení zdravia v dôsledku alkoholu netvoria podľa odborníka alkoholici so závislosťou, ale pravidelní konzumenti alkoholu, ktorí závislosť nemusia mať. "Typicky ide o rakovinu, pretože alkohol je silný karcinogén a pri opakovanom pití sa po čase tak zmení imunitný systém, že dochádza k onkologickým ochoreniam," zdôraznil Okruhlica.
Riziko vzniku rakoviny sa podobne ako pri tabaku zvyšuje s rokmi pravidelného pitia. Najčastejšie ide o rakovinu v zažívacom trakte, od úst až po žalúdok a črevá. V prípade žien upozornil Okruhlica aj na najzastúpenejšiu rakovinu prsníka, ktorej príčinou takisto môže byť alkohol.