Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Slovensko

M. Lajčák dostal od brazílskeho kolegu dres fubalovej reprezentácie

Na historicky prvú návštevu Slovenska v ére samostatnosti zavítal 30. júna 2013 minister zahraničných vecí Brazílskej federatívnej republiky. Stal sa ním súčasný šéf brazílskej diplomacie Antonio de Aguiar Patriota. Na snímke šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák ukazuje dar, futbalový dres Brazílie s podpismi. Foto: TASR/Vladimír Benko/MZVaEZ SR

Robert Fico pôjde na oficiálnu návštevu Brazílie, tvrdí Miroslav Lajčák.

Bratislava 30. júna (TASR) - Na Slovensko do konca tohto roka príde brazílsky minister obrany a skupina senátorov. Naopak do tejto najľudnatejšej krajiny Južnej Ameriky by mal v prvej polovici budúceho roka zavítať premiér Robert Fico.

Ešte predtým však zasadne spoločná komisia pre ekonomickú spoluprácu, aby pripravila plnohodnotnú oficiálnu návštevu Fica, ktorého bude na nej sprevádzať skupina podnikateľov. Na dnešnej tlačovej konferencii to po stretnutí so svojím brazílskym partnerom Antoniom Patriotom povedal slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Ide vôbec o prvú návštevu brazílskeho ministra zahraničných vecí na Slovensku od osamostatnenia sa pred 20 rokmi. Patriota zablahoželal k tomuto výročiu a zároveň vyjadril hrdosť nad tým, že týmto svojím spôsobom píše históriu. Na návštevu rovnako pozval Lajčáka, ktorý pozvanie prijal.

Ten súčasne ocenil ekonomickú prítomnosť Brazílie v SR, pričom tieto spoločnosti podľa jeho slov zamestnávajú približne 2400 ľudí. Pripomenul, že firma Embraco v Spišskej Novej Vsi je druhým najväčším zamestnávateľom na východnom Slovensku, pričom tu investovala viac ako 500 miliónov eur. "Máme záujem o rozšírenie ekonomickej prítomnosti Brazílie na Slovensku," deklaroval Lajčák.

Rovnako Patriota sa vyslovil za zlepšenie vzájomných vzťahov v oblasti obchodu a podnikania, ktoré budú prospešné pre obe krajiny.

Ako originálny darček priniesol svojmu slovenskému kolegovi dres brazílskej futbalovej reprezentácie s podpismi všetkých hráčov.






Patriota: Brazílska vláda sa snaží riešiť sťažnosti protestujúcich

Brazílska vláda sa snaží riešiť sťažnosti protestujúcich, avšak odpoveď na ne nemôže byť vždy taká rýchla, ako to ľudia očakávajú. Po dnešnom stretnutí so slovenským partnerom Miroslavom Lajčákom to uviedol brazílsky šéf diplomacie Antonio Patriota.

"Budeme konať v oblasti zdravotníctva, školstva a v doprave. Príde aj k politickej reforme," avizoval Patriota.

Demonštrácie sa v tejto najväčšej krajine Latinskej Ameriky konajú od 17. júna. Vlna protestov sa začala vyjadrovaním nespokojnosti so zvýšením cien v mestskej hromadnej doprave - pozornosť demonštrantov sa však postupne začala sústreďovať na množstvo rozličných iných problémov vrátane korupcie vo vládnych kruhoch, vysoké dane, nedostatočné verejné služby a prílišné financie vynakladané na Svetový pohár vo futbale.

Patriota poukázal na veľký hospodársky pokrok Brazílie za posledných 10 rokov. "Štyridsať miliónov ľudí sa dostalo z chudoby a stala sa z nich stredná trieda. Úplne sme vymazali extrémnu chudobu. Tento vyšší životný štandard znamená, že ľudia majú potom aj vyššie očakávanie, či už na vzdelanie, zdravotníctvo alebo mobilitu v rámci svojej krajiny," konštatoval s tým, že vláda s tým súhlasí. S výnimkou izolovaných násilných útokov označil protesty za prejav, na ktorý treba reagovať. Pri jednom z takýchto útokov bolo na budove ministerstva zahraničných vecí vybitých niekoľko okien.

Brazílsky Senát v reakcii na vlnu protivládnych demonštrácií schválil zvýšenie trestných sadzieb pre ľudí, ktorých súd uzná za vinných z korupcie.

Pri protestoch prišlo podľa posledných informácií o život päť ľudí.