Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Reakcie slovenských politikov na víťazstvo Donalda Trumpa

Na snímke slovenský prezident Andrej Kiska. Foto: TASR/AP

Rupublikán D. Trump sa stal 45. prezidentom USA. Postupne prinesieme názory politickej scény na Slovensku.

Berlín 9. novembra (TASR/Tablet.TV) - Blahoželám Donaldovi Trumpovi k víťazstvu vo voľbách. Takto reagoval slovenský prezident Andrej Kiska na informáciu o tom, že 45. americkým prezidentom bude republikánsky kandidát Donald Trump.

"Spojené štáty sú dôležitý partner a spojenec Slovenska aj Európskej únie a považujem za dôležité, že to tak zostane aj v budúcnosti," dodal prezident Kiska.



Ak sa zlepšia vzťahy USA a Ruska, EÚ nemôže ostať mimo, tvrdí Danko



Voľby sa nekomentujú, voľby sa rešpektujú a treba preto uznať, že USA majú nového prezidenta. Vyhlásil to dnes predseda NR SR Andrej Danko (SNS) v reakcii na zvolenie Donalda Trumpa za nového prezidenta Spojených štátov amerických.

"Budeme sledovať prvé kroky prezidenta Trumpa. Už sú avizované niektoré stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Je dôležité, aby EÚ neostala mimo tejto hry. Ak dôjde k zlepšeniu americko-ruských vzťahov, nemôže EÚ ostať mimo," upozornil Danko.

Šéf slovenského parlamentu zároveň zagratuloval Američanom k výberu prezidenta a vzdal hold všetkým porazeným. "Bol to vyrovnaný boj. Je to signál, že ľudia majú dosť štandardnej politiky a chcú zmenu. Ale aj tu si musí každý uvedomiť, či zmena má byť extrémna, ale pôjde o zmenu generácií v politike," dodal.



Premiér Fico rešpektuje rozhodnutie amerických voličov



Výsledky amerických prezidentských volieb potvrdili, že svet aj Slovensko sú "úplne iné, ako ich popisujú médiá". V reakcii na víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Všetci musíme počúvať ľudí a táto pravda sa absolútne v Spojených štátoch ukázala. Chcem zablahoželať novému americkému prezidentovi a ako predseda vlády SR plne rešpektujem vôľu občanov Spojených štátov," povedal Fico.

Kaliňák: Ľudia si slobodne zvolili Trumpa, treba mu zagratulovať



V USA zvíťazila demokracia, ľudia si slobodne zvolili svojho prezidenta a my sme mu povinní zagratulovať. Pre TASR to dnes v Bruseli povedal slovenský minister vnútra Robert Kaliňák.

"Nemyslím si, že ide o nejakú bezpečnostnú hrozbu, alebo niečo podobné, katastrofa sa nestane. Systém Kongresu a demokratických protiváh je príliš silný na to, aby jeden človek mohol všetko zmeniť," vyhlásil Kaliňák v súvislosti s víťazom volieb Donaldom Trumpom. Oslabenia transatlantických väzieb medzi USA a Európou sa neobáva.

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák počas tlačovej konferencie ohľadom nelegálnych príjmov ministra vnútra SR 13. júna 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Trump podľa neho nemá politické skúsenosti a vstupuje do rozsiahleho a zložitého systému vládnej moci v USA. "Ak si niekto myslí, že ten tanker, ktorý Spojené štáty predstavujú, sa dá otočiť o 180 stupňov, tak sa samozrejme hlboko mýli," komentoval Kaliňák.

Na víťazstve Trumpa vidí slovenský minister aj možné pozitíva, napríklad priamejšiu diskusiu o niektorých témach. "Možno to aj pomôže tomu, aby sme mnohé problémy, ktoré už dlhodobo obchádzame potichu v rámci nejakej politickej korektnosti, konečne pomenovali," zhrnul Kaliňák.

B.Bugár o Trumpovom víťazstve: Dôležitý bude vzťah USA k NATO a EÚ



Strana Most-Híd plne rešpektuje rozhodnutie amerických voličov. Pre Slovensko bude dôležitá predovšetkým zahraničná politika budúceho prezidenta Donalda Trumpa, a teda vzťah USA k NATO a EÚ. V reakcii na Trumpovo zvolenie za amerického prezidenta to pre TASR uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár.



"Len budúcnosť ukáže, či novozvolený prezident dokáže prekonať tieň populizmu, ktorý sprevádzal celú jeho predvolebnú kampaň, a v novom úrade dokáže zvládnuť aj ťarchu skutočnej zodpovednosti nielen za to, ako budú vyzerať USA, ale aj celý svet, o štyri roky," doplnil Bugár.

Minister zahraničných vecí Lajčák: Trump nie je prezidentom kontinuity v americkej vnútornej a zahraničnej politike



Americkí voliči sa rozhodli, zvolili si človeka, ktorého chcú vidieť na čele svojej krajiny, my toto rozhodnutie rešpektujeme. Dnes to povedal na margo novozvoleného prezidenta USA minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.



"Blahoželáme víťazovi a sme pripravení s ním pracovať. Otázka, ktorá nás teraz zaujíma je, aká bude vzdialenosť medzi Donaldom Trumpom kandidátom a Donaldom Trumpom prezidentom, pretože tá vzdialenosť je vždy. Jedna vec sú nejaké predstavy a sľuby a druhá vec sú praktické mantinely, ktorými je každý štátnik vrátane amerického prezidenta viazaný," uviedol minister Lajčák.

Nechcel sa púšťať do špekulácií, ale domnieva sa, že nie je potrebné nejakým spôsobom dramatizovať, alebo nafukovať to, čo odznelo v kampani, keďže podľa neho je bežné, že v kampaniach odznievajú veci, ktoré potom nie sú súčasťou reálnej politiky.

"Jedna vec, ktorá je nespochybniteľná, a ktorú tieto voľby potvrdili, je, že naozaj narastá v demokratických krajinách a spoločnostiach pocit frustrácie občanov a nespokojnosť voličov s tým, čo my považujeme za štandardné," upozornil šéf slovenskej diplomacie, pričom podľa neho tento fakt nie je možné ignorovať.

Príčinu vidí v tom, že ľudia sa cítia odcudzene od politiky a politikov, majú pocit, že politici neriešia ich problémy, že riešia veci, ktorým oni nerozumejú a narastá priepasť medzi chudobnými a bohatými.



"Prezident Trump nie je prezidentom kontinuity v americkej vnútornej a zahraničnej politike. Ako som povedal, otázka je, aká veľká bude diskontinuita, alebo respektíve kde nájde Trump svoje miesto medzi tým, čo hovoril v kampani a medzi tým, aká je americká voličská realita, aký je americký systém váh a protiváh, tie záväzky do ktorých vstúpi a ktoré preberie, toto si musí on vyriešiť. Ľudia majú od neho veľké očakávania na základe toho, čo hovoril v kampani a zároveň svet, jeho partneri, vrátane Európy majú očakávania od prezidenta Spojených štátov. Toto si bude musieť on zodpovedať, ale toto nie je prezident kontinuity, toto je prezident diskontinuity," zdôraznil minister Lajčák.

Ako povedal, vo vzťahu k NATO sa Donald Trump pozerá na politické záležitosti ako podnikateľ. "Keď budeme hovoriť o vzťahoch so spojencami v NATO, tak asi jeho filozofia je, čo sú oni pripravení urobiť pre tento vzťah. Asi by bolo naivné si myslieť, že sa môžeme viesť na chrbte Spojených štátov," uzavrel Lajčák. Domnieva sa, že víťazstvo takéhoto politika v krajine, akou sú Spojené štáty, určite bude mať svoj dopad aj na politickú scénu v EÚ.

Na snímke minister životného prostredia SR László Sólymos.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Ministra Sólymosa výsledky amerických volieb prekvapili



Výsledky amerických prezidentských volieb ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) "trochu" prekvapili. Rozhodnutie voličov však rešpektuje. "Čo sa týka Slovenska, bude zaujímavé, akým smerom sa vyberie zahraničná politika nového prezidenta Spojených štátov vo vzťahu k Európskej únii a NATO. Samozrejme, aj to, či bude vedieť vystúpiť z tieňa populizmu, čo používal počas volieb," skonštatoval Sólymos.

Šéf envirorezortu verí, že USA budú pokračovať v boji proti klimatickým zmenám. Trump totiž počas volebnej kampane avizoval, že novú klimatickú dohodu z Paríža, ktorá už vstúpila do platnosti, dodržiavať nebude.

"Je to veľmi vážna vec. Aj keď má prezident USA veľkú moc, predsa len všetko nemôže. Dúfam, že v práci a v boji proti klimatickým zmenám budeme pokračovať. Povedal všeličo počas kampane, bude zaujímavé, že ako sa s populizmom, ktorý používal, vysporiada," zhrnul Sólymos.

Trump v predvolebnej kampani spomínal aj fungovanie Severoatlantickej aliancie. Vyhlásil, že bude vyžadovať od európskych členov NATO, aby prispievali viac na spoločné obranné výdavky. Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) však zatiaľ vo zvolení Trumpa vplyv na fungovanie NATO nevidí. "Sú niektoré záležitosti pred voľbami a po voľbách," poznamenal. Otázky na túto tému preto považuje za hypotetické.

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker.
Foto: TASR - Michal Svítok


Minister zdravotníctva Drucker víťazstvo Trumpa tipoval



Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) víťazstvo Trumpa tipoval, preto ho až tak veľmi neprekvapilo. "Ťažko posúdiť, čo to môže znamenať pre Slovensko. Nemyslím si, že to bude mať nejaký významný dosah. Je možno zaujímavé, ako prebiehala kampaň. Bola skutočne asi iná, ako sme doteraz poznali. Otázka je, či sa tento spôsob kampane nebude nejakým spôsobom kopírovať potom aj smerom k Európe," zhrnul.

Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpád Érsek.
Foto: TASR - Michal Svítok


Minister dopravy Érsek označil voľby za americkú záležitosť



Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) prezidentské voľby nesledoval. Označil ich za americkú záležitosť. Novinárov sa pýtal, komu má gratulovať.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Minister školstva Plavčan voľby hodnotiť nechcel



Šéf rezortu školstva Peter Plavčan (nominant SNS) ich zase hodnotiť nechcel. Podľa neho to prislúcha ministrovi zahraničných vecí a politológom.

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič počas tlačovej konferencie Fondu na podporu umenia na tému Štruktúra podpornej činnosti na rok 2017 - schéma a priority v Bratislave vo štvrtok 6. októbra 2016.
Foto: TASR - Martin Baumann


Minister Maďarič: Clintonová by bola predvídateľnejšia



Pokiaľ by sa vyhlásenia z predvolebnej rétoriky novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa dostali aj do reálnej politiky, možno podľa ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) očakávať veľké zmeny. Ako však poznamenal, na to, ako sa jeho vyjadrenia vo vzťahu k Rusku, zmluve TTIP či migrantom pretavia do reality, si treba počkať.

Pre Slovensko má byť najdôležitejšia Trumpova zahraničná politika. "Ja som zvedavý, aká bude, nevieme to predpovedať," skonštatoval Maďarič s tým, že treba byť s predpoveďami opatrní. Ako podotkol, slová v kampani sú jedna vec, a realita druhá. "Keby sa napĺňali niektoré výroky povedzme o pozícii NATO vo vzťahu k európskym štátom, to by nás zasadne ovplyvnilo," pripustil.

Neúspešná kandidátka demokratov Hillary Clintonová by podľa jeho slov bola predvídateľnejšia. Poukázal tiež na to, že republikáni získali aj Kongres, je preto zvedavý, či bude Trumpova politika v súlade, alebo ho budú regulovať. Nesúhlasí s tým, že Trumpa hneď všetci označujú za populistu, chce si počkať, ako budú jeho reálnu politiku hodnotiť analytici.

Na archívnej snímke Martin Glváč (SMER-SD).
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Podpredseda parlamentu Glváč: Ambíciou Trumpa je spojiť Ameriku, nie rozdeľovať



Podpredseda Národnej rady SR a šéf poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč gratuluje Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v prezidentských voľbách. Verí, že sa bude snažiť Ameriku spájať a že vzťahy USA s Európu budú priateľské. "Jeho príhovor po zverejnení výsledku volieb ukázal, že kampaň skončila a jeho ambíciou je spojiť Ameriku, nie rozdeľovať. Verím, že sa mu to podarí, rovnako ako si želám priateľské vzťahy USA s Európou," uviedol pre TASR Glváč v reakcii na Trumpovo zvolenie. Špecifikom amerických prezidentských volieb v kontexte Slovenska bolo podľa Glváča, že to pomerne často vyzeralo, akoby Hillary Clintonová mala u nás svoj satelitný volebný štáb. "Poukazujem najmä na niektoré médiá, ktoré chrlili protitrumpovskú propagandu a vopred ho odsúdili," doplnil Glváč.

Blaha odmieta Trumpov rasizmus a nacionalizmus



Ľuboš Blaha
Foto: TASR


Donald Trump sa stal prezidentom Spojených štátov preto, že ľudia majú plné zuby establišmentu a globalizácie. Myslí si to predseda Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD), ktorého Trumpovo víťazstvo neprekvapilo. "Robotníci doplácajú na neoliberálnu politiku Wall Street a Hillary bola symbolom ich utrpenia. Navyše, liberálne médiá sa Trumpovi vysmievali a tým len mobilizovali jeho voličov," zdôvodnil Trumpov triumf Blaha.

Odmieta Trumpov rasizmus a nacionalizmus. Víta však, že môže upokojiť vzťahy s Ruskom, zastaviť TTIP a trochu otriasť establišmentom. "Riziká vidím v jeho militantných rečiach proti Latinskej Amerike, Iránu alebo Číne," doplnil pre TASR Blaha. Po brexite dostal establišment podľa Blahu druhú facku. "A je otázka, či sa z tejto rany vôbec spamätá. Svet sa otriasa v základoch. Éra globalizácie končí," vyhlásil Blaha.

Európa sa podľa neho musí poučiť. "Naša prvá priorita musí byť boj proti nadnárodným korporáciám, finančnému kapitálu a neoliberálnej globalizácu. Inak centristické strany skončia na smetisku dejín," doplnil Blaha.

slovenský europoslanec Richard Sulík
Foto: TASR/Michal Svítok



Sulík: Vojna v Sýrii by mohla skončiť skôr



Víťazstvom Donalda Trumpa vo voľbách amerického prezidenta by mohla vojna v Sýrii skončiť skôr ako v prípade víťazstva Hillary Clintonovej. Myslí si to predseda SaS Richard Sulík, ktorý predpokladá, že Trump bude hľadať dohodu s Ruskom na ukončení vojny. "Víťazovi volieb gratulujem a dúfam, že rýchlo pochopí, že už nie je v kampani a že teraz musí byť štátnik, že musí stmeliť rozpoltenú krajinu. Dúfam, že dokáže byť štátnikom," doplnil pre TASR Sulík. Pokiaľ ide o vojnu v Sýrii pripomenul, že riešenie tamojšej situácie je dôležité pre celú Európu, ktorú trápi utečenecká kríza.

Na snímke poslanec NR SR Martin Poliačik (SaS).
Foto: TASR


Poliačik: Frustrácia a neistota ohýbajú výsledky volieb



Podľa Martina Poliačika z SaS je rok 2016 rokom, kedy frustrácia a neistota ohýbajú výsledky volieb a referend po celom svete. "Donald Trump nevyhral predstavením vízie, aj keď 'America great again' by mohlo budiť ten dojem. Vyhral vymedzením sa voči menšinám, vzbudzovaním nenávisti a sľubmi silnej ruky, spochybňujúcej základy liberálnej demokracie," poznamenal pre TASR.

Po brexite, referende v Holandsku alebo rakúskych prezidentských voľbách je to podľa Poliačika ďalší signál, že "príklon k autoritatívnejším formám vlády začína byť globálnym trendom". Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú. Informovala o tom dnes agentúra AP. Trump má vystriedať v Bielom dome dosluhujúceho Baracka Obamu 20. januára. Republikán bude v poradí 45. prezidentom USA.

František Šebej
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Šebej: EÚ sa bude musieť spoľahnúť viac na seba



Európska únia (EÚ) si bude musieť zvyknúť na to, že v bezpečnostných otázkach sa bude musieť viac spoliehať na seba a nie na pomoc Spojených štátov amerických. V reakcii na zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta to pre TASR uviedol predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR František Šebej (Most-Híd).

"Únia zrejme bude musieť k bezpečnostným otázkam prispievať viac a nespoliehať sa toľko na pomoc od USA," poznamenal. Trumpa podľa neho zvolili ľudia, ktorí odmietli doterajšiu tzv. washingtonskú politiku, v ktorej by Hillary Clintonová pokračovala. Šebej neočakáva, že zvolením Trumpa nastane "okamžite nejaká katastrofa". Poukazuje však na nepredvítateľnosť novozvoleného amerického prezidenta.
Na snímke zľava poslanci Milan Krajniak a Boris Kollár (Sme Rodina).
Foto: TASR - Michal Svítok


Kollár: Ľudia chcú zmenu, štandardní politici v nej nemajú miesto



Lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára teší víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. "Držal som mu palce. Ľudia chceli zmenu a som rád, že sa to podarilo," povedal pre TASR.vAk by vyhrala Hillary Clintonová, podľa Kollára by sa nič nezmenilo. "Robila by politiku Baracka Obamu a svet sa posledné roky rútil zlým smerom.

Som rád, že prišiel Trump, lebo ak by tu nebol on a vyhrala by Clintonová, o pár rokov by mohol prísť niekto, kto by už nechcel zmenu ako Trump, ale rovno rozvrat. A to by bol problém pre celý svet,
" vyhlásil Kollár. Zdôraznil, že svet sa mení, čo ale štandardní politici a politológovia nezachytili. "Vysmievali sa z Trumpa, ale zmýlili sa. Svet sa mení a bude sa meniť aj Európa. Ľudia chcú zmenu, štandardní politici v nej nemajú miesto, prichádzajú noví, iní politici," uzavrel.

Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú. Informovala o tom dnes agentúra AP. Trump má vystriedať v Bielom dome dosluhujúceho Baracka Obamu 20. januára. Republikán bude v poradí 45. prezidentom USA.

Na snímke poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA)
Foto: TASR - Michal Svítok

Viskupič: Trump nie je dobrá správa pre zahraničnú politiku



Vulgarizácia verejného priestoru dosahuje špičku. Takto reagoval na zvolenie Donalda Trumpa poslanec Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič.

Trumpovi podľa neho mohol pomôcť k víťazstvu fakt, že si dovolil nahlas hovoriť veci, o ktorých sa doteraz taktne mlčalo. "Cítiť vzburu voči nepomenovávaniu vecí vlastnými menami," doplnil Viskupič. Donald Trump nie je podľa neho dobrá správa pre zahraničnú politiku. "Je absolútne nečitateľný, jeho vyjadrenia sú rozporuplné," zhodnotil.

Europoslanci o víťazstve Donalda Trumpa



Výsledok volieb v USA je jasným svedectvom Američanov, že sú nespokojní so smerovaním svojej krajiny. V reakcii na víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách to dnes vyhlásil slovenský poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek.

"Boh mu žehnaj, aby sa obklopil múdrymi ľuďmi, ktorých bude počúvať, a odolá jednoduchým a populistickým riešeniam," povedal Škripek. Dúfa, že Trump prehodnotí "nešťastné výroky" z kampane a bude sa voči spojencom v Európe správať zodpovedne.

"Málokto to čakal, stávkové kancelárie mali kurz 1:4 v prípade Trumpovho víťazstva a teraz je celý establišment, presne ako v prípade brexitu, zaskočený," uviedol europoslanec Richard Sulík. Podľa neho sa občania USA nenechali ovplyvniť politickou propagandou v médiách a prekvapivo hlasovali inak, než médiá aj elity odporučili.

Sulíkovi je sympatický Trumpov plán znížiť dane a zdvojnásobiť ekonomický rast, ktorý považuje za reálny. Rovnako na základe predošlých vyjadrení Trumpa dúfa, sa mu podarí dosiahnuť dohodu s Ruskom, čo povedie k ukončeniu vojny v Sýrii.

Teraz.sk prináša všetky dôležité informácie ohľadne výsledkov prezidentských volieb v USA: SLEDUJEME ONLINE: Voľby v USA, PRVÉ VÝSLEDKY, vedie TRUMP


Poslanec EP Eduard Kukan je z volebného víťazstva Trumpa prekvapený. "Dúfam, že jeho prezidentúra sa pre Ameriku nestane historickým prekvapením," zaglosoval europoslanec a dodal, že Trump bude v zahraničnej politike pre mnohých amerických partnerov "veľkou výzvou".

Trump je síce nepredvídateľná osoba, ale záleží na tom, aký tím poradcov si vytvorí a aký vplyv bude mať na jeho politiku Republikánska strana, myslí si europoslanec Boris Zala. "V každom prípade sa ale USA od Obamovho progresivizmu obrátia k temnému konzervativizmu s autoritatívnymi črtami," uviedol Zala. Podľa europoslanca sa ukáže, či sú demokratické inštitúcie v USA dostatočne silné a obránia krajinu pred Trumpom.



"Myslím si, že zvolením republikánskeho prezidenta významne stúpla šanca na posilnenie demokracie vo svete," zareagoval na Trumpovo víťazstvo europoslanec Miroslav Mikolášik. Neobáva sa, že Trump spácha v zahraničnej politike veľké excesy, keďže v štátnej administratíve je dostatok expertov. Podľa Mikolášika prinieslo pôsobenie Obamu a Clintonovej vo vedúcich funkciách v zahraničnej politike "veľmi rozpačité výsledky".

Trumpovi sa zrejme podarilo zvíťaziť vďaka využitiu nálady mnohých voličov, ktorí mali pocit, že aktuálny systém funguje zle a treba zmenu, okomentovala Trumpovo víťazstvo europoslankyňa Jana Žitňanská. Prekvapilo ju, že napriek svojim názorom, slovníku a správaniu vyhral. "Pre Slovensko bude zásadné, aby USA neoslabili kolektívnu obranu a aby ich zahraničná politika zachovala euroatlantické spojenectvo," uzavrela Žitňanská.

Podľa europoslankyne Moniky Smolkovej (Smer-SD) prehrali voľby v USA médiá. "V rámci predvolebnej kampane príliš preferovali Clintonovú, čím jej aj čiastočne škodili. Podľa volebnej kampane a správ, ktoré som mala možnosť sledovať, hlavne mimo slovenských médií, som už týždeň vopred predpovedala víťazstvo Trumpa. Z volieb v USA by sme si mali zobrať poučenie, pretože ľudia nemôžu voliť z trucu, proti niekomu," povedala. Beznádej mnohých ľudí v USA je podľa nej značná. Po dvoch volebných obdobiach demokratov ľudia volili zmenu.

"Ľudia, najmä establishment, vrátane republikánov sú hrozne zaskočení. V hlavnom meste Clintonova získala 92 percent! Trump v zásade vyhral ako tretia strana, bez podpory strany, preto zrejme bude ešte nezávislejšie sa snažiť plniť svoje sľuby. Čo ale bez kongresu pôjde len ťažko, takže iste mnohé veci bude musieť prehodnotiť," reagoval poslanec EP József Nagy (Most-Híd).

Podľa Pála Csákyho (SMK) ide pravdepodobne aj o víťazstvo protestných hlasov zo strany nespokojných občanov USA. "Som ale presvedčený, že Trump v blízkej budúcnosti zmení tón svojej komunikácie a ústavný systém USA zvládne aj túto výzvu. Ide ale o silné varovanie aj pre Európu pred nemeckými a francúzskymi voľbami," uviedol.

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (KDH) sa domnieva, že novozvolený prezident USA Donald Trump sa bude musieť rozhodnúť medzi tým, či dodrží svoje populistické sľuby, alebo sa postaví tvárou v tvár ekonomickej a politickej realite.

"Pred Donaldom Trumpom stoja dve obrovské výzvy. V prvom rade musí zjednotiť stranu a krajinu, ktoré svojimi výrokmi a činnosťou hlboko rozdelil. Musí sa tiež rozhodnúť medzi politickým a ekonomickým izolacionalizmom, ktorý by Ameriku oslabil a potrebou udržať pozíciu USA ako globálneho hráča. A to môže dosiahnuť len pomocou spolupráce s tými, ktorí sú pre USA prirodzenými partnermi. To je hlavne Európa. Trumpov prvý povolebný prejav naznačuje, že jeho reálna politika bude zmierlivejšia ako jeho predvolebná rétorika. Dôležité budú aj jeho personálne nominácie a prvé kroky," skonštatoval.

D. FISCHER: Bude zaujímavé sledovať Trumpa a Putina riešiť celosvetový problém



Ak sa novému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi podarí splniť to, čo prisľúbil, tak to bude znamenať veľkú zmenu v porovnaní s Hillary Clintonovou, ktorá by reprezentovala viac kontinuitu. Pre TASR to povedal na margo výsledkov prezidentských volieb v USA Dušan Fischer zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA).

"Výsledok hodnotím ako prekvapenie, dopad to bude mať hneď v niekoľkých rovinách - hlavne na budúcnosť politických kampaní a prieskumov verejnej mienky, teda to, čo platilo doteraz už neplatí, dnes už môže politickú kampaň robiť prakticky každý za relatívne málo peňazí v porovnaní s minulosťou a môže sa stať prezidentom bez akejkoľvek straníckej štruktúry," konštatoval Fischer.

Podľa neho zmeny nastanú taktiež na domácej pôde, keďže ide o konzervatívneho kandidáta. "Je to prezident, ktorý zmení najvyšší súd na najbližšie dekády. Už teraz môže doplniť do počtu deviateho sudcu najvyššieho súdu. V priebehu jeho volebného obdobia, teda štyroch rokov, pravdepodobne odídu jeden či dvaja sudcovia, tam sa možno bavíme o ďalších, takže je možné, že o štyri roky bude súd vyzerať úplne inak, ako vyzerá teraz. Súd má pritom veľkú právomoc v tom, ako mení občiansku spoločnosť, dá sa očakávať veľká zmena," upozornil.

Dušan Fischer
Foto: TASR/Michal Svítok


Ďalej si myslí, že veľká zmena nastane aj v jednotlivých stratégiách, politikách, v ekonómii i zahraničnej politike. Rusko považuje za jednu z výziev. "Myslím si, že Trump má predstavu, že príde do Kremľa, stretne sa s Putinom a dohodnú sa na všetkom v priebehu pár minút. Takto to však nefunguje," uviedol Fischer.

Domnieva sa, že ruský prezident Vladimir Putin sa teší na prvé stretnutie s novým americkým prezidentom. "O Putinovi sa hovorí, že je veľmi stabilný, pokojný, vyrovnaný a že je veľmi komplikované s ním diskutovať, lebo neprejavuje veľa emócií. Na druhej strane, Donald Trump nedokáže udržať svoju pozornosť, je veľmi vrtkavý, dokáže ho vytočiť hocijaká maličkosť. Preto bude veľmi zaujímavé sledovať týchto pánov, ako sa snažia vyriešiť celosvetový problém. Myslím, že niekto celkom dobre poznamenal, že vzťah Putin – Trump je vlastne cesta k mieru na úkor Európy," konštatoval.

Podľa neho existuje obava, že Trump Putinovi odovzdá východnú Európu, už len tým, že začne spochybňovať členstvo Spojených štátov v Severoatlantickej aliancii (NATO) a potom nebude mať ruský prezident žiadnu zábranu začať razantnejšie používať nekonvenčné sily v krajinách, a tým pádom následne ovplyvňovať celý tento región. Trumpa považuje na medzinárodnej politickej scéne za niečo nové a nepredvídateľné.

Na snímke zľavo analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Dušan Fischer, prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov a riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti Ján Orlovský počas panelovej diskusie počas Volebnej noci, ktorú zorganizovalo veľvyslanectvo Spojených štátov amerických a Americká obchodná komora pri príležitosti prezidentských volieb v USA. V Bratislave 8. novembra 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica