Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

Legislatívne pravidlá vlády sa majú zmeniť, reagujú na aplikačnú prax

Na snímke rokovanie vlády. Foto: TASR - Martin Baumann

Návrh napríklad spresňuje pravidlá používania prechodných ustanovení, takisto obmedzuje obsahové novelizácie noviel právnych predpisov.

Bratislava 18. júna (TASR) - Legislatívne pravidlá vlády sa majú zosúladiť s legislatívnymi pravidlami tvorby zákonov Národnej rady SR. Ich zmena má rovnako implementovať poznatky z aplikačnej praxe. Vyplýva to z návrhu Legislatívnych pravidiel vlády SR, ktoré Úrad vlády (ÚV) SR predložil do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

Návrh napríklad spresňuje pravidlá používania prechodných ustanovení, takisto obmedzuje obsahové novelizácie noviel právnych predpisov. "To znamená, že návrh zákona nebude môcť obsahovať vloženie alebo doplnenie nových novelizačných bodov do novely zákona, iba zmenu alebo vypustenie pôvodných novelizačných bodov," vysvetľujú predkladatelia v materiáli.

Návrh tiež zohľadňuje požiadavku posudzovania návrhov zákonov, ktoré sa týkajú záujmov územnej samosprávy, s Európskou chartou miestnej samosprávy, čo má prispieť k striktnému dodržiavaniu princípov a hodnôt miestnej územnej samosprávy v legislatívnom procese. "V nadväznosti na túto zmenu sa navrhuje posilnenie postavenia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) ako povinne pripomienkujúceho subjektu pri návrhoch právnych predpisov, ktoré sa týkajú záujmov územnej samosprávy," dodali autori úprav.

Keďže sa úpravy navrhujú z viacerých dôvodov, predkladatelia zvolili namiesto novelizácie platných Legislatívnych pravidiel vlády Slovenskej republiky formu vydania nových pravidiel.