Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Slovensko

Lekári sú proti návrhu KDH na zníženie počtu preventívnych prehliadok

Na snímke preventívne skríningové vyšetrenie pečene. Foto: TASR

Úprava by podľa nich rozvrátila systém primárnej prevencie a zhoršila dostupnosť a kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. októbra (TASR) - Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) nesúhlasí s návrhom poslancov parlamentu za opozičné KDH na zníženie počtu preventívnych prehliadok. Úprava by podľa nej rozvrátila systém primárnej prevencie a zhoršila dostupnosť a kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti. TASR o tom informovala prezidentka spoločnosti Monika Palušková.

"Zníženie dostupnosti preventívnych prehliadok by sa v priebehu niekoľkých rokov odrazilo na zvýšenom počte vybraných ochorení, na ktoré sú naviazané zvýšené finančné náklady na liečbu, hospitalizáciu, práceneschopnosť a invalidizáciu občanov SR vrátane zníženej kvality života a zvýšenia počtu odvrátiteľných úmrtí," priblížila.

Zámer je podľa Paluškovej v rozpore s odporúčaniami Európskej komisie aj štátnej zdravotnej politiky. Upozornila na to, že predkladatelia o ňom nerokovali s odbornými spoločnosťami. "Navyše nerešpektuje aktuálny zdravotný stav obyvateľstva na Slovensku, napríklad vysoký počet odvrátiteľných úmrtí, dĺžku života, dĺžku života v zdraví a ich účinnú primárnu prevenciu," dodala.

Poslanci Peter Stachura a František Majerský (obaja KDH) predložili do Národnej rady (NR) SR novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Navrhujú v nej okrem iného zníženie frekvencie preventívnych prehliadok detí aj dospelých.