Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Slovensko

Lesy SR pripravujú výstavbu turistických útulní v siedmich lokalitách

Na ilustračnej snímke útulňa Mihalinová v Malých Karpatoch. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Útulne majú pozostávať zo samostatne stojacich jednoduchých stavieb z dreva s plechovou strechou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Banská Bystrica 26. októbra (TASR) - Štátny podnik Lesy SR pripravuje projekt výstavby siete turistických útulní. Vzniknúť majú v štátnych lesoch v siedmich lokalitách na západnom, strednom i východnom Slovensku. Doplniť majú sieť turistických útulní na turisticky značených trasách, dokončené by mali byť budúcu jar. Pre TASR to uviedla Katarína Palková z odboru komunikácie a marketingu Lesov SR.

"Miesta pre turistické útulne boli vyberané organizačnými zložkami štátneho podniku, ktoré najlepšie poznajú svoje územie a jeho využívanie turistami. Definitívny výber zohľadňoval blízkosť turistických trás, ale aj možnosť získania nevyhnutných povolení, vyrovnanie majetkovo-právnych pomerov a tiež prístupnosť v teréne, keďže vybudované zariadenia bude potrebné aj následne udržiavať. Na základe týchto faktorov sa vybralo sedem miest," priblížili Lesy SR.

Nové útulne majú vzniknúť v katastrálnych územiach obcí Podhradie v okrese Topoľčany a Horná Ves v okrese Prievidza. Na strednom Slovensku pribudnú v blízkosti Čierneho Balogu na Horehroní a pri obciach Turie v okrese Žilina a Hrochoť pri Banskej Bystrici. Na východe krajiny budú útulne stáť pri obci Šindliar v okrese Prešov a vo Vyšnej Rybnici pri Sobranciach.

Útulne majú pozostávať zo samostatne stojacich jednoduchých stavieb z dreva s plechovou strechou. Vybavené budú stolom, lavicou, poschodovou posteľou, priestorom na spanie a sporákom na drevo. Na nocľah budú môcť turisti využiť aj podkrovie útulní.

"Slúžiť budú na občasné užívanie, prípadne núdzové prenocovanie širokej verejnosti, turistov, ostatných návštevníkov lesov alebo i lesných pracovníkov ako núdzový úkryt proti nepriaznivému počasiu. Útulne budú prístupné bez obmedzenia, každému ako úkryt cez deň, prípadne noc a budú dopĺňať exitujúcu sieť turistických útulní na turisticky značených trasách na Slovensku," dodal štátny podnik.

Na výstavbu siedmich útulní dostali Lesy SR z Pôdohospodárskej platobnej agentúry dotáciu vo výške približne 255.000 eur, ďalších 24.000 eur použije štátny podnik zo svojho rozpočtu. S prípravou drevených stavieb začal ich dodávateľ v polovici augusta, následne sa začali vykonávať aj terénne úpravy na miestach, kde budú útulne stáť. "Ukončenie prác bude závisieť od klimatických podmienok v zimných mesiacoch s predpokladom odovzdania na jar 2025 tak, aby boli pripravené na nadchádzajúcu turistickú sezónu," dodali Lesy SR.