Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Slovensko

BOMBOVÁ HROZBA: Na košickom aj popradskom letisku obnovili prevádzku

Na archívnej snímke košické letisko. Foto: TASR - František Iván

Pre nahlásenú údajnú bombovú hrozbu evakuovali a uzavreli v nedeľu aj letisko v Poprade. Bezpečnostné opatrenia realizovali taktiež na bratislavskom letisku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Košice/Poprad/Bratislava 1. septembra (TASR) – Pre nahlásenú údajnú bombovú hrozbu evakuovali v nedeľu ráno budovy letísk v Košiciach a Poprade. Informujú o tom letiská na sociálnej sieti. Prebieha pyrotechnická prehliadka letísk. Bezpečnostné opatrenia na košickom letisku potvrdila TASR hovorkyňa košickej krajskej polície Lenka Ivanová s tým, že sa týkajú aj ďalších letísk na Slovensku.

"Na letiskách v SR bola nahlásená bomba, preto je aktuálne Letisko Poprad-Tatry uzavreté, cestujúci sú evakuovaní a prebieha kontrola terminálov, ako aj administratívnych priestorov," uviedlo popradské letisko. Informovalo zároveň, že pravidelná linka z Popradu do Londýna s príletom o 9.45 h a odletom 10.25 h bude pravdepodobne z tohto dôvodu meškať.

Po nahlásení bombovej hrozby evakuovali aj budovu terminálu letiska Košice. "V týchto chvíľach prebieha pyrotechnická prehliadka letiska. Najbližší odlet do Londýna plánovaný na 9.55 bude pravdepodobne omeškaný," informovalo košické letisko.

Evakuáciu a pyrotechnickú prehliadku letiska v Košiciach potvrdila za košickú krajskú políciu jej hovorkyňa. Bezpečnostné opatrenia potvrdila aj prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. Oznámenie o údajnej hrozbe prijali v Bratislave.

Bezpečnostné opatrenia zahŕňali aj bratislavské letisko. "Z dôvodu nahlásenia hrozby bola na letisku vykonaná pyrotechnická prehliadka zo strany polície bez potreby evakuácie terminálu a obmedzenia leteckej prevádzky," uviedla pre TASR hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Demovičová.



Na košickom letisku po bezpečnostnej prehliadke obnovili prevádzku


Letisko Košice je po evakuácii a bezpečnostných opatreniach z nedeľňajšieho rána pre údajnú bombovú hrozbu opäť v plnej prevádzke. Informovalo o tom letisko na sociálnej sieti.

"Po evakuácii budovy terminálu letiska Košice bola vykonaná pyrotechnická prehliadka ukončená o 9.32 h s negatívnym výsledkom. Po vylúčení bombovej hrozby je letisko opäť v plnej prevádzke," uviedlo letisko. Oznámilo tiež meškanie plánovaného letu do Londýna s odletom o 9.55 h.

Polícia predtým prijala oznámenie, že na jednom zo slovenských letísk je údajne bomba. TASR to potvrdila košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. "Aj na košickom letisku boli preto okamžite vykonané bezpečnostné opatrenia, z letiskovej haly bolo evakuovaných približne 100 ľudí a začali sa pyrotechnické prehliadky aj v spolupráci so psovodom so služobným psom špeciálne vycvičeným na vyhľadanie výbušnín," uviedla. Bombová hrozba sa nepotvrdila.

Polícia podľa hovorkyne prekontrolovala aj letiskovú plochu s budovou pri obci Bidovce v okrese Košice-okolie, odkiaľ štartujú malé vyhliadkové lety.

Obnovenie prevádzky po evakuácii pre údajnú hrozbu hlási aj popradské letisko


Letisko Poprad-Tatry po evakuácii a bezpečnostnej prehliadke z nedele dopoludnia obnovilo plnú prevádzku s tým, že bombová hrozba sa nepotvrdila. Letisko o tom informovalo na sociálnej sieti.

Obnovenie prevádzky už hlásilo aj košické letisko, ktoré taktiež evakuovali a uzavreli. Polícia predtým prijala oznámenie, že na jednom zo slovenských letísk je údajne bomba.

"Letisko sa vracia do plnej prevádzky. Ďakujeme všetkým zasahujúcim zložkám za rýchlu reakciu a dôkladnú kontrolu. A cestujúcim za trpezlivosť," oznámilo popradské letisko.

Bezpečnostná kontrola sa po evakuácii cestujúcich týkala terminálov, ako aj administratívnych priestorov. Letisko z týchto dôvodov informovalo o meškaní pravidelnej linky z Popradu do Londýna s príletom o 9.45 h a odletom o 10.25 h. Po obnovení prevádzky oznámilo pripravenosť personálu vybaviť let v zrýchlenom režime.

"Páchatelia falošných bombových hrozieb si neuvedomujú, čo všetko im môže hroziť. Aj keď svoje konanie môžu považovať za žart, následky tejto trestnej činnosti určite oľutujú," upozornilo ďalej letisko Poprad-Tatry.