Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

Liek pre "palčekov" by sa mohol preplácať zo zdravotného poistenia

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: TASR - Ján Krošlák

Ministerstvo poukázalo na to, že podanie žiadosti o kategorizáciu lieku môže urobiť iba držiteľ registrácie.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Liek Voxzogo na liečbu achondroplázie, teda genetickej poruchy rastu kostí, by sa mohol preplácať z verejného zdravotného poistenia. Výrobca lieku, držiteľ registrácie, podal žiadosť o jeho kategorizáciu. TASR o tom informovali z komunikačného oddelenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR s tým, že rezort bude s výrobcom v najbližších týždňoch rokovať o podmienkach úhrady.

"Naším cieľom je dosiahnuť dohodu, ktorá umožní sprístupnenie lieku pacientom na Slovensku bez neprimeraných finančných záťaží. Verím, že spoločnými silami a v spolupráci so všetkými zainteresovanými stranami dosiahneme tento cieľ," poznamenala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Poukázala na to, že podanie žiadosti o kategorizáciu lieku môže urobiť iba držiteľ registrácie. "Tento krok je preto dôležitou súčasťou procesu zabezpečenia dostupnosti lieku pre pacientov na Slovensku v rámci úhrady zdravotnou poisťovňou," podotkla s tým, že tomu predchádzala niekoľkoročná snaha až na úrovni prezidentského paláca.

Liek sa používa pri liečbe achondroplázie. Je charakteristická abnormálnym rastom kostí. Ten sa prejavuje malou postavou s disproporčne malými rukami a nohami, veľkou hlavou a charakteristickými črtami tváre. Včasné podanie lieku u pacientov, nazývaných aj "palčekovia", by malo podľa klinických štúdií podporovať rast a pozitívne vplývať na pridružené komplikácie. Ministerstvo informovalo, že zdravotné poisťovne liek do zaradenia medzi kategorizované uhrádzajú vo výnimkovom režime.