Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Slovensko

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Anglický spisovateľ Mike W. Craven je autorom trileru Nebojácny. Ben Koenig kedysi viedol elitnú skupinu amerických maršalov pre špeciálne operácie.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Novinky z oblasti trileru, historického románu, historickej romance a gastronómie rozšírili ponuku na pultoch slovenských knižných obchodov.

Anglický spisovateľ Mike W. Craven je autorom trileru Nebojácny. Ben Koenig kedysi viedol elitnú skupinu amerických maršalov pre špeciálne operácie. Jeho tím lovil tých najhorších zločincov a dokázal nájsť kohokoľvek. Jedného dňa však sám zmizol. Po šiestich rokoch na úteku sa jeho tvár zrazu objavuje na všetkých televíznych obrazovkách v krajine. Niekto z Benovej minulosti vynakladá mimoriadne úsilie, aby ho našiel. Uniesli mladú ženu a len on ju dokáže zachrániť. Koenig trpí jedinečnou chorobou, vďaka ktorej nedokáže cítiť strach pri hľadaní.

Alyssa Palombo je autorkou historického románu Najkrajšia žena vo Florencii. Krásavica Simonetta Cattaneová nemá núdzu o nápadníkov. Rodina ju však presvedčí, aby využila príležitosť a vydala sa za Marca Vespucciho, mladého, príťažlivého a vzdelaného Florenťana, ktorý sa teší priazni vplyvných Mediciovcov. Ešte pred uzavretím manželstva sa Simonetta ocitne v kruhu významných politikov, básnikov, umelcov a filozofov, najväčšmi ju však zasiahne známosť s mladým maliarom Sandrom Botticellim. Vznikne medzi nimi vášnivý, intímny vzťah, ktorý povedie k jej zvečneniu v majstrovskom diele Zrodenie Venuše.

Jana Pronská prichádza s novou historickou romancou V mene jej veličenstva. Keď mladý rytier Viliam Kaplai prisahal vernosť uhorskej kráľovnej Alžbete Kumánskej, myslel si, že svoj sľub nikdy neporuší a bude jej navždy oddane slúžiť. Po čase však tragické udalosti zmenia jeho plány a naštrbia ideály, ktorým dovtedy veril. Jedného dňa mu cestu skríži kňažná Valentína z Caraš-Severinu, dvorná dáma Izabely z Anjou. Jej krása ho doslova uchváti a jej úsmev v ňom prebudí city, aké dovtedy nepoznal. Ochotne jej poskytne pomoc a podujme sa ju chrániť, no netuší, že prostredníctvom nej sa nechtiac zamotá do pavučiny nebezpečných intríg a lží, ktoré môžu rozhodnúť o osude Uhorska a ohroziť životy tých, na ktorých mu najviac záleží.

Porotkyňa šou Pečie celé Slovensko Petra Tóthová "upiekla" ďalšiu knihu plnú neodolateľných receptov s názvom Upečme si sviatky. Najnovšia Tóthovej cukrárska kniha vychádza z jej najkrajších spomienok na detstvo, kde sviatky vnímala ako chvíle čarovných tradícií a ochutnávania výnimočných jedál u svojich starých rodičov. Niektoré z ponúkaných pochúťok jednoznačne patria na slávnostný stôl počas všetkých ročných období, preto obľúbená cukrárka pripravila a aj vizuálne predstavila varianty vhodné na každú sezónu.