Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Slovensko

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Juraj Červenák prichádza s pokračovaním série historických detektívok Prekliata kniha. Košice sú v lete 1601 mestom rozvráteným vyostrujúcimi sa spormi.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Novinky z oblasti historickej aj súčasnej detektívky, severského krimi či rozprávky pre malých čitateľov rozšírili ponuku na pultoch slovenských knižných obchodov.

Juraj Červenák prichádza s pokračovaním série historických detektívok Prekliata kniha. Košice sú v lete 1601 mestom rozvráteným vyostrujúcimi sa spormi. Kapitán Stein, notár Barbarič a kaprál Jaroš majú nájsť strateného cisárskeho astrológa Hieronyma Scottu. Ten mal od miestneho vzdelanca Bocatia získať kolekciu vzácnych kníh, ktoré chce cisár Rudolf II. zaradiť do svojich umeleckých zbierok. Zdanlivo jednoduchá úloha sa však rýchlo skomplikuje, pretože Scottovo zmiznutie súvisí hneď s niekoľkými brutálnymi zločinmi.

Satu Rämö je autorom krimi Hildur: Stopa vo fjorde. Jej sestry zmizli bez stopy pred 20 rokmi. Teraz detektívka Hildur Rúnarsdóttirová vedie oddelenie pre pátranie po nezvestných deťoch. Nevyjasnená minulosť ju však dobieha. Čo sa stalo s jej sestrami, ktoré sú nezvestné už vyše 20 rokov? Túto otázku si Hildur kladie každý deň. Keď však lavína odhalí pozostatky muža s podrezaným hrdlom, na povrch vychádzajú ďalšie, desaťročia skryté tajomstvá.

Zákony zločinu je názov detektívky z pera Petra Šlosera. V príbehu inšpirovanom skutočnosťou umožní čitateľom nahliadnuť do reálnych postupov polície pri vyšetrovaní brutálnej vraždy podnikateľa aj do priestorov a pomerov slovenskej väznice. Kto je objednávateľom vraždy a kto sú vykonávatelia? Muži zákona počas pátrania po páchateľoch narazia na bývalého väzňa, ktorý má pripraviť o život jedného z vyšetrovateľov.

Najkrajšie rozprávky Hansa Christiana Andersena ponúknu desať rozprávok - Palculienka, Malá morská víla, Princezná na hrášku, Cisárove nové šaty, Pastier svíň, Statočný cínový vojačik, Snehová kráľovná, Dievčatko so zápalkami, Jedlička a Cisárov slávik. Každú rozprávku dopĺňa množstvo farebných ilustrácií.