Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Slovensko

Lekári vítajú skrátenie lehoty atestácie v odbore otorinolaryngológa

Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Foto: TASR - Jaroslav Novák

LOZ dlhodobo poukazuje na neprimeranú dĺžku a podmienky absolvovania atestačného štúdia.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) víta skrátenie lehoty atestačného vzdelávania v odbore otorinolaryngológa (ORL). Skrátenie praxe na koncovom pracovisku z 24 na 12 mesiacov odborári vnímajú ako pozitívny krok, ktorý napomôže k zvýšeniu počtu a omladeniu lekárov ORL na Slovensku. TASR o tom informoval predseda LOZ Peter Visolajský. Upravené minimálne štandardy ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov platia od 7. júna.

"Samozrejme, od týchto úprav nemožno očakávať radikálne zlepšenie slovenského zdravotníctva zo dňa na deň, ale je to zatiaľ malá, i keď veľmi potrebná zmena, ktorá uľahčí lekárom špecializáciu a napomôže spomaleniu odchodu mladých lekárov zo Slovenska. Sme preto radi, že aj keď po takej dlhej dobe, a až po zásahu pána premiéra, ministerstvo zdravotníctva naše návrhy akceptovalo a niektoré z nich schválilo," uviedol predseda LOZ.

Pripomenul, že LOZ dlhodobo poukazuje na neprimeranú dĺžku a podmienky absolvovania atestačného štúdia. Tiež, že k riešeniu tejto problematiky sa vláda zaviazala aj v memorande, ktoré s odborármi podpísala v roku 2022. V tejto súvislosti LOZ apeluje na potrebu ďalších úprav. "Napríklad napriek tomu, že sa to vláda zaviazala ešte v roku 2022 zmeniť do dvoch mesiacov, ani po dvoch rokoch od písomného sľubu vlády mladé lekárky na materskej či rodičovskej dovolenke nemôžu absolvovať povinné vzdelávacie prednášky, čo zbytočne predlžuje vznik nových špecialistov do ambulancií a regiónov. Toto nekonanie vlády a ministerstva potom spôsobuje, že pacienti čakajú na termín k špecialistovi aj niekoľko mesiacov," dodal Visolajský.