Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Slovensko

Deň záchrany života: Ľudia by sa nemali báť poskytnúť prvú pomoc

Snímka z dopravno-preventívnej akcie „Záchranár" zorganizovanej odborom dopravnej polície Prezídia Policajného zboru v súčinnosti so Slovenským Červeným krížom (SČK). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Jediné, čo môžu spraviť zle, je, ak neurobia nič.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. októbra (TASR) - Ľudia by sa nemali báť poskytnúť prvú pomoc. Jediné, čo môžu spraviť zle, je, ak neurobia nič. Pripomenula to Slovenská resuscitačná rada (SRR) pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa záchrany života. Pripája sa pritom k iniciatíve svetového dňa, ktorej cieľom je posilniť myšlienku, že kardiopulmonálna resuscitácia (KPR) poskytovaná rukami je jednoduchá, efektívna a môže byť vykonávaná kýmkoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek.

"Hlavným cieľom Slovenskej resuscitačnej rady je neustále zvyšovať povedomie verejnosti o tom, aké dôležité je vedieť základné postupy resuscitácie. (...) Na Slovensku je veľa možností, ako absolvovať základné kurzy prvej pomoci. Organizujú ich viaceré záchranné zložky. Prvá pomoc nie je o zložitých vedomostiach, zručnostiach, ale o vôli. Niekoľko jednoduchých úkonov môže zachrániť ľudské životy," poznamenal predseda a zakladateľ rady Jozef Kőppl.

Veľa ľudí sa podľa rady pre obavy neodváži vykonávať KPR. Poukázala však na to, že vyššie počty poskytovanej KPR náhodnými okoloidúcimi sú spojené s vyšším podielom preživších po náhlom zastavení obehu. Ľuďom, ktorí nie sú trénovaní v resuscitácii, preto odporučila KPR len s použitím oboch rúk, a teda pomocou kompresií hrudníka. "Tá má tri jednoduché kroky - skontrolovať, či postihnutý akokoľvek reaguje a dýcha, zavolať 155 alebo 112 a stláčať rýchlo a intenzívne stred hrudníka do doby, kým dorazí profesionálna pomoc," ozrejmila.

Svetový deň záchrany života podporujú aj ďalšie záchranné zložky, okrem iného tiež Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby. Aj to upozornilo na dôležitosť KPR. Informovalo, že jeho operátori sa počas dňa zúčastňujú na rôznych aktivitách k Svetovému dňu. V tejto súvislosti poukázalo na to, že v asi 70 percentách prípadov dochádza k zastaveniu srdca v domácom prostredí. "Vtedy je osud človeka v rukách operátora linky tiesňového volania 155, ktorý na diaľku naviguje záchrancu, najčastejšie laika, ako presne postupovať. Operátor poskytuje záchrancovi telefonickú asistovanú neodkladnú resuscitáciu, čo je kľúčom k ďalšiemu prežitiu pacienta," dodal riaditeľ strediska Osama Al-Khaldi.