Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Ľudia z Vyšného Nemeckého o nákupy na Ukrajine veľký záujem nemajú

Obyvatelia obce Vyšné Nemecké, kde sa nachádza najväčší cestný hraničný priechod na slovensko-ukrajinskom pohraničí, cestujú za nákupmi na Ukrajinu paradoxne len sporadicky. Odrádzajú ich dlhé čakacie lehoty na priechode, ako aj to, že je už niekoľko rokov neprístupný pre peších turistov. Na snímke pohľad na hraničný priechod Vyšné Nemecké. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Menší záujem o cestovanie ľudí z pohraničných oblastí na Ukrajinu súvisí podľa Danka aj s tým, že hraničný priechod Vyšné Nemecké je už niekoľko rokov neprístupný pre peších.

Vyšné Nemecké 15. decembra (TASR) - Obyvatelia obce Vyšné Nemecké, kde sa nachádza najväčší cestný hraničný priechod na slovensko-ukrajinskom pohraničí, cestujú za nákupmi na Ukrajinu paradoxne len sporadicky. Odrádzajú ich dlhé čakacie lehoty na priechode, ako aj to, že je už niekoľko rokov neprístupný pre peších turistov.

"Mnohí ľudia si myslia, že máme Ukrajinu takpovediac pod nosom, takže tam chodíme dennodenne na nákupy. Opak je však pravdou, veľmi málo domácich cestuje za nákupmi k našim východným susedom, skôr to platí pre obyvateľov z okresov Vranov nad Topľou, Michalovce či Trebišov," povedal pre TASR starosta Vyšného Nemeckého Jozef Danko.

Ako ďalej uviedol, za nezáujmom o cestovanie cez hraničný priechod stojí práve spomínané čakanie na hranici. "Viem to aj podľa seba, keď je na colnici povedzme 30 áut a ja mám čakať v rade štyri hodiny, tak tam radšej nejdem," poznamenal starosta.

Menší záujem o cestovanie ľudí z pohraničných oblastí na Ukrajinu súvisí podľa Danka aj s tým, že hraničný priechod Vyšné Nemecké je už niekoľko rokov neprístupný pre peších. V minulosti ním veľa ľudí prechádzalo iba s pasom v ruke a nakupovalo v blízkych obchodoch na Ukrajine. Možnosť pešieho priechodu umožňujú v súčasnosti iba hraničné priechody Ubľa a Veľké Slemence. Oba sú však od Vyšného Nemeckého vzdialené takmer 40 kilometrov.



"Na Ukrajine som nebola nakupovať už hádam rok. Je pravda, že je to hlavne preto, že nemám auto, aj preto chodím často nakupovať do Poľska. Naposledy som tam bola autobusom pred dušičkami kupovať vence," ozrejmila pre TASR 65-ročná Mária z Vyšného Nemeckého.

"Pred vstupom do Schengenu k nám chodili častejšie aj Ukrajinci predávať tovar, zvykli si u nás následne za zarobené peniaze nakupovať, keďže v ich krajine im mnohé veci chýbali. V dôsledku sprísnených podmienok prechodu na hranici k nám už nechodia, čo sa podpísalo pod to, že z troch obchodov v obci už funguje iba jeden," dodal starosta.

Nezáujem o nákupy vo Vyšnom Nemeckom však zrejme súvisí aj s tým, že motoristi prichádzajúci z alebo cestujúci na Ukrajinu, prechádzajú spomínanou dedinou len zriedka. Hraničný priechod totiž opúšťajú alebo prichádzajú naň hlavne po cestnom obchvate, ktorý je vybudovaný v susedstve obce.

Pohraničné oblasti Ukrajiny sú ročne aj napriek postupne klesajúcemu záujmu o cestovnú turistiku naďalej obľúbeným cieľom tisícok Slovákov. "Nakupujú tam často cukrovinky, niektoré druhy potravín, oblečenie či kozmetiku. Stále vyhľadávanými komoditami sú zároveň, v porovnaní s cenami v SR, lacné tabakové výrobky, alkoholické nápoje, víno a pohonné hmoty," informoval TASR Vojtech Jakab s Finančného riaditeľstva SR.