Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

M. Chalupkovi dočasne pozastavili výkon funkcie sudcu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dočasné pozastavenie výkonu funkcie je účinné do právoplatného skončenia sa disciplinárneho konania alebo do rozhodnutia prezidenta o odvolaní z funkcie sudcu.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Sudca Krajského súdu v Bratislave Milan Chalupka nemôže dočasne vykonávať funkciu sudcu. O dočasnom pozastavení výkonu funkcie rozhodol disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR na neverejnom zasadnutí. TASR o tom informovali zo súdu.

Návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu podala predsedníčka Súdnej rady SR. Urobila tak po tom, ako ho NSS v októbri zatiaľ neprávoplatne odvolal z funkcie pre spáchanie závažného disciplinárneho previnenia.

Predsedníčka disciplinárneho senátu NSS Anita Filová poukázala na to, že pre rozhodnutie pozastaviť Chalupkovi výkon funkcie sudcu bude zabezpečené právo občanov na rozhodovaní len takými sudcami, vo vzťahu ku ktorým niet pochybností, že na výkon funkcie spĺňajú všetky zákonné a etické predpoklady. "S poukazom na podozrenie na závažné disciplinárne previnenie disciplinárne obvineného môže byť objektívne spochybnená dôvera účastníkov konania v jeho rozhodovaciu činnosť," podotkla.

Dočasné pozastavenie výkonu funkcie je účinné do právoplatného skončenia sa disciplinárneho konania alebo do rozhodnutia prezidenta o odvolaní z funkcie sudcu. "Rozhodnutie o dočasnom pozastavení výkonu funkcie sudcu môže disciplinárny senát, ktorý ho vydal, zrušiť aj v priebehu disciplinárneho konania, a to bezodkladne na návrh toho, kto dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu navrhol, alebo na návrh disciplinárne obvineného sudcu alebo aj bez návrhu," dodali z NSS.