Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Slovensko

M. Kolíková: Rešpektujem rozhodnutie ÚS, ale je pre mňa sklamaním

Na snímke poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíková (SaS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Je presvedčená o tom, že pre demokraciu a právny štát je dôležité, aby sa Ústavný súd zaoberal aj tým, ako sa zákony prijímajú v parlamente.

Bratislava 3. júla (TASR) - Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS) rešpektuje stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu SR o novele trestných kódexov, je však pre ňu veľkým sklamaním. Uviedla to vo videu na sociálnej sieti.

"Ústavný súd v sebe nenašiel viac odvahy ísť do posúdenia spôsobu, ako boli tieto zásadné zmeny Trestného zákona, Trestného poriadku a rušenia špeciálnej prokuratúry prijaté," podotkla. Je presvedčená o tom, že pre demokraciu a právny štát je dôležité, aby sa Ústavný súd zaoberal aj tým, ako sa zákony prijímajú v parlamente.

Ústavný súd SR v stredu rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyslovenie nesúladu s ústavou sa okrem iného netýka ani zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien trestných sadzieb alebo hraníc škôd pri majetkovej trestnej činnosti.