Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Slovensko

M. Královič: Nainštalovanie kamier pred školy je placebo riešenie

Na snímke bývalý štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Martin Královič. Foto: TASR Pavel Neubauer

Šutaj Eštok chce najneskôr do konca septembra priniesť na rokovanie vlády materiál o Národnom projekte kamerového systému pre základné a stredné školy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 4. septembra (TASR) - Nainštalovanie kamier pred školy a ich zobrazovanie na obvodných oddeleniach Policajného zboru (PZ) je placebo riešenie. Nejde o reálne opatrenie na minimalizáciu hrozby teroristického útoku. V reakcii na zámer ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) po bombových hrozbách na školách to uviedol bývalý štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Martin Královič.

"Autorov výhražných emailov naša polícia a tajná služba nevedia odhaliť už niekoľko mesiacov. Sám minister dnes povedal, že je to zložité, že sú to profesionáli," poznamenal na sociálnej sieti. Je podľa neho amatérske myslieť si, že takýto profesionál - terorista sa nechá odradiť kamerou pred školou a že ho to odradí od útoku.

V súvislosti so zobrazovaním kamier upozornil na poddimenzovanosť kapacít PZ. Zároveň podľa neho v drvivej väčšine prípadov na Slovensku ide o súčasných alebo bývalých študentov danej školy. "Ich tvár sa naozaj nemá prečo nachádzať v databáze teroristov," doplnil.

Královič navrhol posilniť kapacity PZ a dať väčšie kompetencie obecným a mestským políciám. Taktiež venovať sa viac téme duševného zdravia či zamestnancom škôl a reálne ich pripraviť na krízové situácie. Zároveň je podľa neho riešením aj viac investovať do prevencie radikalizácie mládeže.

Šutaj Eštok chce najneskôr do konca septembra priniesť na rokovanie vlády materiál o Národnom projekte kamerového systému pre základné a stredné školy. Krok by mal preventívne pomáhať pri možnom vzniku hybridných hrozieb v budúcnosti. Kamerový systém by mal podľa neho monitorovať vstup do areálu škôl a informovať o podozrivých osobách v ich areáli, keďže kamery by mali byť schopné identifikovať osoby podľa tváre.