Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Slovensko

Podľa ministra kultúry má štát voči slovenskej kultúre dlh

Marek Maďarič Foto: TASR/Martin Baumann

Napriek nepriaznivej ekonomickej situácii, v ktorej sa štát a spoločnosť nachádza, si kultúra nájde v najbližších štyroch rokoch vo vláde a jej výkone svoj priestor, myslí si Marek Maďarič.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Štát má voči slovenskej kultúre dlh, a to nielen ekonomický. Po dnešnom takmer trojhodinovom rokovaní s predstaviteľmi kultúrnej obce, ktorí prezentovali jej neštátnu časť, to uviedol minister kultúry Marek Maďarič.

Ide aj o dlh voči jej postaveniu, ako aj voči systematickým a strategickým zmenám. V tejto súvislosti má nový šéf rezortu niekoľko plánov. Predovšetkým chce nadviazať na vypracovanú stratégiu rozvoja kultúry, ale vzniknúť by mala tiež Rada vlády pre kultúru, ktorá bude mať nielen svoj dostatočný vplyv, ale bude aj platformou pre komunikáciu štátu a kultúrnej obce.

Rovnako tak uvažuje o nových modeloch jej financovania. Konkrétne by sa mal pretransformovať grantový systém MK na verejnú inštitúciu. Tá by bola podľa neho finančne saturovaná zo súčasných grantových zdrojov, ale aj z určitého príspevku z výnosov z hazardných hier a lotérií, konkrétne Tiposu.

Ako doplnil, momentálne však stojí pred svojou prvou a najdôležitejšou úlohou, a to je napísanie dobrého programového vyhlásenia vlády pre oblasť kultúry. Po dnešnej prezentácii očakávaní zo strany predstaviteľov kultúrnej obce sa pokúsi návrhy, ktoré od nich dostane, v realistickom obsahu zakomponovať do programového vyhlásenia.

Jeho konečná podoba by mala odrážať fakt, že MK a kultúrna obec sú na jednej lodi, pričom majú spoločný reálny cieľ. Maďarič zároveň deklaroval, že v budúcnosti s nimi prediskutuje všetky dôležité zámery a rozhodnutia ministerstva.

Napriek nepriaznivej ekonomickej situácii, v ktorej sa štát a spoločnosť nachádza, vyjadril minister optimizmus v tom, že si kultúra nájde v najbližších štyroch rokoch vo vláde a jej výkone svoj priestor.

Potvrdil, že na ministerstvo neprichádza negatívne naladený, pričom chce za všetko prevziať zodpovednosť s plným vedomím toho, čo robí. Uistil, že bude vo všetkom prospešnom a zvládnuteľnom ďalej pokračovať.

Tu bude player


Tu bude player