Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

M. Šimečka: Máme morálnu povinnosť chrániť slobodu a demokraciu

Na snímke podpredseda NRSR Michal Šimečka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zároveň však podľa neho nemožno zabudnúť na desiatky zavraždených spoluobčanov, ani na zmarenú túžbu po slobodnom živote miliónov ľudí v našej vlasti.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Máme morálnu povinnosť chrániť slobodu a demokraciu aj pre ďalšie generácie. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka pri príležitosti 56. výročia začiatku okupácie.

"Máme morálnu povinnosť chrániť slobodu a demokraciu aj pre naše deti a ďalšie generácie," odkázal Šimečka s tým, že snahám cenzurovať a kádrovať sa treba postaviť.

Zároveň však podľa neho nemožno zabudnúť na desiatky zavraždených spoluobčanov, ani na zmarenú túžbu po slobodnom živote miliónov ľudí v našej vlasti. Vojna na Ukrajine je podľa neho bolestnou pripomienkou, že ani v súčasnosti nie sme pred podobným utrpením imúnni.

Reformný a demokratizačný proces v Československu z roku 1968 ukončila invázia armád piatich štátov Varšavskej zmluvy - Sovietskeho zväzu, Bulharska, Maďarska, Nemeckej demokratickej republiky a Poľska. Udalosť sa v SR od roku 2021 pripomína ako pamätný deň.