Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Slovensko

M. Šimkovičová zdôraznila komunikáciu s krajanskou komunitou

Na snímke Martina Šimkovičová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vo svojom vystúpení ministerka upozornila na význam podpory výučby materinského jazyka v prostredí slovenskej diaspóry v zahraničí.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Je mimoriadne dôležité, aby sme u Slovákov žijúcich v zahraničí podporovali ich národné povedomie a vzťah k slovenskej kultúre. Na štvrtkovej Stálej konferencii Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí to uviedla ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS), zdôrazňujúca potrebu aktívnej komunikácie s krajanmi.

Vo svojom vystúpení, ktoré bolo súčasťou diskusného bloku o budúcnosti krajanských komunít, ministerka upozornila na význam podpory výučby materinského jazyka v prostredí slovenskej diaspóry v zahraničí. Argumentovala i vlastnými skúsenosťami zo stretnutí s krajanmi. Ocenila v tejto súvislosti aj dôležitosť samotnej konferencie pre komunikáciu so zahraničnými Slovákmi.

"Na základe mojich stretnutí s niekoľkými našimi krajanskými komunitami v zahraničí viem, aké je spojenie s nimi dôležité, ako ho vedia oceniť a ako im tento kontakt pomáha," dodala ministerka. Pripomenula i aktivity rezortu a jeho organizácií pre Slovákov žijúcich v zahraničí

Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí sa koná pravidelne už od roku 1999. Práve prebiehajúci ročník otvoril prezident SR Peter Pellegrini vopred nahratým príhovorom. Dvojdňovú konferenciu, ktorá sa koná v priestoroch Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, organizuje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Motívom konferencie tento rok je "Spájanie pre budúcnosť".