Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 9. september 2024Meniny má Martina
< sekcia Slovensko

M. Žilinka sa ohradzuje voči spájaniu jeho osoby s politickou stranou

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Žilinka rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátora Michala Š. v pondelok 5. augusta.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa ohradzuje voči spájaniu jeho osoby s akoukoľvek politickou stranou a voči sústavnému, až nedôstojnému očierňovaniu. Generálny prokurátor to uviedol na sociálnej sieti v reakcii na tlačovú konferenciu opozičného Progresívneho Slovenska (PS), ktoré ho kritizovalo za dočasné pozastavenie výkonu funkcie obvineného prokurátora Michala Š.

"Dnešné vyjadrenia politikov PS nie sú ničím iným, ako hrubo urážajúcim útokom na generálneho prokurátora. Ide o politický útok na najvyššieho predstaviteľa slovenskej prokuratúry pre personálne rozhodnutie, ktorým bolo urobené zadosť zákonu, a ktorý bol nevyhnutný pre zachovanie dôveryhodnosti prokuratúry. O útok bez akejkoľvek znalosti príslušného spisu a relevantných podkladov, teda o útok nekorektný," zdôraznil generálny prokurátor.

Ohradil sa voči spájaniu jeho osoby s akoukoľvek politickou stranou. "Výroky, že ´konám ako nástroj smeráckej pomsty a ako nástroj na zmarenie dôležitých káuz v prospech politických špičiek Smeru´, a že ´slúžim politikom a zločincom´, považujem nielen za ničím nepodložené hrubé urážky, ale priam až za podlosť a bezočivosť," zdôraznil.

Podsúvanie tvrdenia, že "nekoná slobodne", považuje rovnako za nepatričné. "Každému z predstaviteľov verejnej moci by som doprial toľko slobody, nestrannosti a objektivity, ktorou disponujem pri výkone funkcie generálneho prokurátora. Lebo, kto koná v súlade so zákonom, koná slobodne," podotkol.

Žilinka rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátora Michala Š. v pondelok 5. augusta. Michala Š. obvinil vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby zo zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva v súvislosti s dozorom trestnej veci, ktorú dozoroval ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Obvineniu čelia aj ďalšie tri osoby v súvislosti s ich výkonom funkcie vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).