Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Slovensko

Maďarská aliancia: Ochrana slovenčiny v aktuálnej podobe je dostatočná

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Avizované zmeny v zákone, zvýrazňujúce aj sprísnenie sankcií, môžu podľa Gubíka spôsobiť návrat napätia v slovensko-maďarskom spolužití z 90. rokov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. októbra (TASR) - Ochrana slovenčiny je v súčasnom zákone o štátnom jazyku SR dostatočná, nie je preto dôvod na jej sprísnenie. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia Maďarskej aliancie, reagujúci na legislatívnu iniciatívu Ministerstva kultúry (MK) SR.

"Dominancia štátneho jazyka je právne dostatočne, ba až nadmieru zabezpečená, nevidíme dôvod na sprísnenie ochrany slovenčiny," vyhlásil predseda Maďarskej aliancie László Gubík.

Avizované zmeny v zákone, zvýrazňujúce aj sprísnenie sankcií, môžu podľa Gubíka spôsobiť návrat napätia v slovensko-maďarskom spolužití z 90. rokov. Chápe snahu brániť národný jazyk voči silnejúcemu vplyvu amerikanizmov, myslí si však, že ministerstvo kultúry by v tomto smere malo skôr motivovať a apelovať na dodržiavanie spisovnej slovenčiny. Vníma tiež vyjadrenia rezortu, že legislatívna úprava nie je namierená voči menšinovým jazykom. "Veríme, že je to tak, zároveň žiadame, aby v tejto otázke ministerstvo konzultovalo so splnomocnencom vlády SR pre národnostné menšiny Ákosom Horonym," dodal Gubík.

Predstavitelia Maďarskej aliancie sa zhodujú, že ak má prísť k novelizácii jazykového zákona, malo by ísť o modernú zmenu, ktorá nahradí jedným zákonom súčasné dva - o štátnom jazyku a o používaní jazykov národnostných menšín. "Potrebujeme nový zákon, ktorý bude hovoriť o rovnoprávnom postavení úradných jazykov, teda by aj týmto spôsobom reflektoval používanie jazykov národnostných menšín ako úradných jazykov v obciach s príslušným zastúpením národnostných menšín," vysvetlil podpredseda Maďarskej aliancie Péter Őry. Príkladom pre Slovensko by mohlo byť podľa neho napríklad Slovinsko a jeho ústava.

Zámer novelizovať jazykový zákon uplynulú stredu kritizovali predstavitelia opozičnej SaS aj predseda mimoparlamentnej strany Maďarské fórum Zsolt Simon. Vyhlásili, že návrh je namierený proti maďarskej menšine a obávajú sa zavedenia pokút pre fyzické osoby.

Ministerstvo kultúry (MK) SR tvrdí, že pripravovaná novela zákona o štátnom jazyku v žiadnom prípade nie je namierená proti menšinám a legislatívne úpravy neobmedzia používanie jazykov národnostných menšín. Odvoláva sa aj na konzultácie s bývalým poslancom Národnej rady SR a súčasným členom Maďarskej aliancie Györgym Gyimesim, ktorý akceptoval argumenty pre novelizáciu zákona. Rezort kultúry takisto zdôraznil, že pokuty za porušenie jazykového zákona sa nebudú týkať fyzických osôb.