Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Slovensko

Matica slovenská chystá konferenciu Slovenské ženy v národnom hnutí

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Program konferencie obsahuje celkovo 33 referátov o živote a pôsobení významných žien doma aj v zahraničí.

Martin 11. júna (TASR) - Medzinárodný charakter bude mať vedecká konferencia pod názvom Slovenské ženy v národnom hnutí, ktorú 13. a 14. júna usporiada v Martine Matica slovenská (MS). Vystúpi na nej aj šesť delegátov zo Srbska približujúcich vo svojich príspevkoch osudy Sloveniek pôsobiacich na Dolnej zemi v Srbsku. TASR o tom informoval tajomník MS Ján Seman.

Program konferencie obsahuje celkovo 33 referátov o živote a pôsobení významných žien doma aj v zahraničí. "Matica slovenská vyhlásila rok 2024 ako Rok slovenských žien v národnom hnutí, a to pri príležitosti 200. výročia narodenia dvoch významných Sloveniek, ktoré stáli po boku vedúcich predstaviteľov generácie štúrovcov. Prvou je vzdelaná šľachtičná Adela Ostrolúcka, známa ako priateľka Ľudovíta Štúra. Druhou je manželka Jozefa Miloslava Hurbana, Anička Jurkovičová, známa ako prvá slovenská ochotnícka herečka," zdôraznil vedecký tajomník MS Pavol Madura.

Súčasťou konferencie bude aj vernisáž výstavy s rovnomenným názvom. "Výstava obsahuje portréty dvanástich významných slovenských žien z 19. a 20. storočia, ktoré sa svojou aktivitou zapísali do slovenskej národnej histórie. Medzi nimi sú okrem už spomenutej Aničky Jurkovičovej s Adelou Ostrolúckou spisovateľky, herečky, aj národné aktivistky," priblížil Seman.

Doplnil, že výstava bude putovať po Slovensku, ako aj po slovenských komunitách v zahraničí. Nad podujatím prevzalo záštitu Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.