Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Matica slovenská si pripomenie narodenie L. Novomeského a I. Horvátha

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Bustu s pamätnou tabuľou odhalia aj Ivanovi Horváthovi o deň neskôr o 12.00 h pred historickou budovou Slovenskej národnej rady v Bratislave.

Martin/Bratislava 23. októbra (TASR) - Matica slovenská (MS) si v dňoch 25. - 26. októbra pripomenie 120. výročie narodenia básnika a politika Ladislava Novomeského, ako aj diplomata, publicistu a prozaika Ivana Horvátha. Cieľom dvojdňového podujatia je priblížiť verejnosti život, dielo a odkaz dvoch medzinárodne významných slovenských dejateľov. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Laura Hancová.

MS na príprave podujatia spolupracuje s inštitútom ASA a Spoločnosťou Ladislava Novomeského. "Prvou z hlavných aktivít projektu je seminár o živote a diele Ladislava Novomeského, ktorý sa bude konať v piatok 25. októbra o 11.00 h v sídelnej budove MS v Martine. Následne o 14.00 h bude odhalenie a osadenie busty s podstavcom Ladislava Novomeského v Aleji národných dejateľov MS," priblížila Hancová.

Bustu s pamätnou tabuľou odhalia aj Ivanovi Horváthovi o deň neskôr o 12.00 h pred historickou budovou Slovenskej národnej rady v Bratislave. Na slávnostný akt nadviaže konferencia o oboch osobnostiach so začiatkom o 13.00 h. "V rámci vedeckej konferencie budú prezentované výskumy a štúdie, ktoré sa zaoberajú životom a dielom oboch osobností, s cieľom poskytnúť verejnosti hlbší pohľad na ich prínos. Dodatočným výstupom z projektu bude vydanie zborníka, ktorý bude obsahovať zozbierané vedecké a odborné state z konferencie tak, aby sa uchovávali a boli k dispozícii pre budúce generácie," dodala hovorkyňa MS.