Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

Matica slovenská vydala komplexnú knihu o bernolákovcoch

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Bernolákovci ako prví kodifikovali slovenský jazyk, boli pri prvom slovenskom preklade Biblie či spísali prvé literárne diela v slovenskom jazyku a iniciovali ich vydávanie.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Matica slovenská vydala novú knihu, ktorá spracováva tému prvej vlny národného obrodenia. Ide o komplexnú knihu o bernolákovcoch. TASR o tom informovala hovorkyňa Matice slovenskej Laura Hancová.

Kniha je rozdelená na vzdelávaciu (učebná pomôcka pre školy so základnými informáciami), vedeckú (výstup z minuloročnej konferencie v Košiciach), populárno-náučnú (medailóny bernolákovcov) a osvetovú časť (reporty z tematických podujatí). Jej súčasťou je aj obrazová príloha. Obsahuje pamätníky, fotografie, kresby, časovú os, vzácne rukopisy z Archívu Matice slovenskej, ukážky z publikovaných kníh a časopisov či AI rekonštrukcie tvárí bernolákovcov. Obálku publikácie tvorí prienik miest Trnava a Bratislava ako dvoch centier pôsobenia bernolákovcov a kolorizované tváre bernolákovcov.

Matica slovenská pripomína, že bernolákovci ako prví kodifikovali slovenský jazyk, boli pri prvom slovenskom preklade Biblie či spísali prvé literárne diela v slovenskom jazyku a iniciovali ich vydávanie. Upevnili historické vedomie o Veľkej Morave a Cyrilovi a Metodovi a stáli pri vzniku Slovenského učeného tovarišstva ako prvej celoslovenskej kultúrnej inštitúcie. Realizovali sa aj v Spolku milovníkov literatúry a reči slovenskej, v Spolku sv. Vojtecha, v Tatríne. Najmladší katolícki dejatelia stáli aj pri vzniku Matice slovenskej.

"Bernolákovci napokon inšpirovali aj ďalšie vlny národného obrodenia od Kollára, Šafárika až po štúrovcov, s ktorými časť mladších bernolákovcov aj spolupracovala," dopĺňa Matica slovenská.

Kolektívne dielo je výsledkom synergie Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej, Kulturologicko-filozofického odboru Matice slovenskej, Domu Matice slovenskej v Košiciach, Spoločnosti Ladislava Novomeského, Spolku slovenských spisovateľov a Archívu Matice slovenskej.

Zostavovateľmi publikácie sú vedecký pracovník Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej a predseda Spoločnosti Ladislava Novomeského Dr. Lukáš Perný a riaditeľka Domu Matice slovenskej v Košiciach, religionistka a kultúrna pracovníčka Martina Matečková. Medzi autormi príspevkov sú okrem zostavovateľov aj Marián Gešper, Boris Brendza, Pavol Parenička, Marián Ambrózy, Marián Gladiš, Peter Tollarovič, Milia Majeríková-Molitoris, Ondrej Halás, Ivan Mrva, Ján Sabol, Július Lomenčík, Jaroslav Durec, Radoslav Žgrada, Peter Schvantner, Jozef Schwarz a ďalší. Svoj príspevok do zborníka poslal aj nebohý Anton Hykisch, takže ide vlastne o jeho posledný publikovaný text.