Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Slovensko

Matica slovenská začína od 15. apríla zverejňovať zmluvy

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč Foto: TASR/Michal Svítok

Týka sa to zmlúv, ktoré uzatvorila v rámci čerpania účelovej dotácie zo štátneho rozpočtu.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Matica slovenská (MS) začína od pondelka 15. apríla zverejňovať zmluvy, ktoré uzatvorila v rámci čerpania účelovej dotácie zo štátneho rozpočtu. Ako uviedol predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, robí tak bez ohľadu na záväzný výklad znenia právnych noriem, o ktorý požiadala príslušné štátne orgány.

MS zaslala ešte 8. apríla Úradu vlády SR dopyt, na základe ktorého chcela získať informáciu, či je zo zákona povinná zverejňovať zmluvy v Centrálnom registri zmlúv (CRZ). Doteraz zmluvy o poskytnutí štátnych prostriedkov zverejňovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR a ostatné zmluvy MS nezverejňovala. Po tom, ako túto otázku otvoril Rozhlas a televízia Slovenska, sa však rozhodli preveriť, či postupujú správne.

"Matica naozaj nezverejňuje zmluvy na portáli Centrálneho registra zmlúv (crz.sk), keďže sme na základe stanovísk našich právnikov boli presvedčení, že sa na nás táto povinnosť nevzťahuje," vyhlásil nedávno Tkáč. Na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám totiž musia inštitúcie zriadené zákonom, štátnym orgánom, VÚC alebo obcou zmluvy povinne zverejňovať, dokonca vstupujú do platnosti až týmto zverejnením.

V zákone sa však podľa Tkáča nepíše, že sa ním MS zakladá, ale len definuje funkcie "historicky osvedčenej" inštitúcie. "V dobrej viere, že Matica slovenská nebola zriadená ani zákonom, ani štátom, ani obcou, ani VÚC, MS zmluvy nezverejňovala. Neplatí to absolútne, MK zverejňuje zmluvy o poskytnutí finančných prostriedkov MS," doplnil Tkáč s tým, že ide 1.494.000 eur na rok 2013, čo je rovnaká suma ako v prechádzajúcich dvoch rokoch. "V Dozornom výbore MS sú tri osoby menované MK, sledujú práve tieto zdroje," upozornil.