Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

Ku prioritám Stáleho zastúpenia SR pri EÚ patrí chrániť záujmy krajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

V oblasti dopravy je prioritou kontinuálne zlepšovať mobilitu a konektivitu budovaním integrovaných dopravných koridorov, ktoré spájajú rôzne regióny.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Medzi hlavné priority Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii (EÚ) patrí dôsledne presadzovať suverénnu a aktívnu politiku, ktorá bude chrániť národno-štátne záujmy Slovenska na pôde EÚ a zároveň prispievať k hľadaniu spoločných riešení na európske a globálne výzvy. Vyplýva to zo zamerania činnosti Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii, ktoré vláda schválila na stredajšom rokovaní.

Chce tiež presadzovať rešpektovanie všetkých členských štátov bez ohľadu na ich ekonomickú silu a veľkosť a odmietnuť oslabovanie ich postavenia zrušením práva veta či neodôvodneným presúvaním kompetencií z členských štátov na EÚ. Za prioritu si vytýčilo aj požadovanie rázneho postupu proti nelegálnej migrácii. V tejto súvislosti chce podporovať opatrenia na zabránenie sekundárnej migrácii, vystupovať proti akejkoľvek snahe vnútiť Slovensku kvóty na prijímanie migrantov a zdôrazňovať nutnosť zamerať sa na riešenie príčin migrácie v krajinách pôvodu a tranzitu.

Okrem iného si vytýčilo za cieľ podporiť na pôde EÚ všetky kroky smerujúce k rozvoju súčasného energetického mixu SR postavenom na jadrovej energii a presadzovať nezastupiteľnú úlohu zemného plynu ako dôležitého energetického nosiča umožňujúceho transformáciu smerom k nízkouhlíkovému hospodárstvu.

V oblasti dopravy je prioritou kontinuálne zlepšovať mobilitu a konektivitu budovaním integrovaných dopravných koridorov, ktoré spájajú rôzne regióny. "SR sa bude usilovať o zaistenie dostatku finančných prostriedkov na realizáciu infraštruktúrnych projektov, ktorých dokončenie ovplyvní konektivitu s okolitými krajinami, ako aj o podporu strategických cieľov EÚ," doplnil rezort diplomacie.

V politike rozširovania EÚ je cieľom potvrdzovať podporu SR pre európsku integráciu krajín západného Balkánu a východného tria (Ukrajina, Moldavsko, Gruzínsko). V oblasti vonkajších vzťahov EÚ podporovať iniciatívy smerujúce k návratu k mierovej podstate Únie, jej väčšej autonómnosti v oblasti zahraničnej či hospodárskej politiky a formovaniu globálnych partnerstiev aj za hranicami euroatlantického priestoru.

S výhľadom do budúcnosti európskeho rozpočtu bude v rokovaniach o návrhu viacročného finančného rámca na roky 2028 až 2034 stále zastúpenie presadzovať ako jednoznačné priority SR zachovanie adekvátnej výšky kohéznych fondov a spoločnej poľnohospodárskej politiky.

Okrem toho chce tiež napríklad zabezpečovať efektívny lobing pre slovenských uchádzačov na pozície v inštitúciách EÚ či pokračovať v budovaní a prehlbovaní kontaktov so zamestnancami inštitúcií EÚ, so zástupcami SR v súkromnom sektore či akademickej sfére.