Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

Mikulec: V lex atentát nie sú opatrenia o zmene bezpečnostnej situácie

Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Mikulec (hnutie Slovensko). Foto: TASR Jaroslav Novák

Mikulec súhlasí s potrebou diskusie aj o ochrane ústavných činiteľov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. júna (TASR) - Opatrenia v lex atentát nehovoria o tom, ako sa má zmeniť bezpečnostná situácia v krajine. V diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR to povedal poslanec Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Návrh podľa neho upravuje len posilnenie ochrany ústavných činiteľov. Obáva sa, že koalícia chce zákonom zakázať ľuďom, aby sa zhromažďovali.

Mikulec súhlasí s potrebou diskusie aj o ochrane ústavných činiteľov. Nesúhlasí s tým, že sa rokuje o návrhu v skrátenom legislatívnom konaní, bol by aj za okrúhly stôl, debata v skrátenom konaní v pléne NR SR je podľa neho nepostačujúca.

Poslanec súhlasí s tým, aby sa obmedzili demonštrácie, ktoré sú rušivé a plné nenávisti. Navrhované podmienky, keď možno obmedziť právo zhromažďovať sa, sú podľa neho už za hranou. "Aj ombudsman poukázal, že aj v súlade s európskymi normami pri ochrane ľudských práv je uvádzané, že zhromažďovacie právo by malo byť obmedzované len v nevyhnutnej miere," povedal.

Mikulec upozornil, že z návrhu vyplýva aj možnosť prelomenia telekomunikačného tajomstva. "Ak bude prokurátor súhlasiť s návrhom príslušníka Policajného zboru, bude sa môcť tento dostať k osobným údajom každého občana SR," myslí si. Hovorí o nesúlade s Trestným poriadkom a Trestným zákonom.

Poslanec tiež upozornil, že v porovnaní s ostatnými krajinami v EÚ, a možno aj celosvetovo, máme na Slovensku najviac chránených osôb v pomere k počtu príslušníkov úradu na ochranu ústavných činiteľov. Súhlasí s diskusiou o tom, či je potrebné a za akých podmienok rozširovať okruh poskytovania ochrany až do konca života. "Treba povedať, čo to bude obnášať, ochranu musí niekto aj zabezpečovať," zdôraznil.