Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

Mimoparlamentné politické subjekty si pripomínajú 80. výročie SNP

Na ilustračnej snímke členovia klubov vojenskej histórie a kolóna historických vozidiel v uliciach Banskej Bystrice 28. augusta 2024. Foto: TASR – Lukáš Mužla

Poukazujú na dôležitosť udalostí spred 80 rokov.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Výročie Slovenského národného povstania (SNP) si pripomínajú aj viaceré mimoparlamentné politické subjekty. Poukazujú na dôležitosť udalostí spred 80 rokov.

"Som presvedčený, že zásadné udalosti našich dejín nás majú spájať, a nie rozdeľovať. V hnutí Republika odmietame politizáciu historických udalostí a ich zneužívanie na progresívne protiruské ťaženie," zdôraznil predseda hnutia Republika Milan Uhrík. Dôležité historické výročia musia podľa neho tlmočiť protivojnový odkaz.

Odkaz SNP si uctili aj predstavitelia strany Demokrati. "Povstanie ukázalo, že sme sa mohli spoľahnúť na krajiny Západu a presne tak, ako sme vtedy bojovali proti zlu menom Hitler, dnes nie je Putin v ničom iný," povedal predseda Demokratov a bývalý minister obrany Jaroslav Naď. SNP označil za jednu z najdôležitejších historických udalostí, ktorá formovala krajinu.

Podľa hnutia Sme rodina sa 29. august 1944 zapísal do histórie slovenského národa ako jeden z najdôležitejších dní. "Naše mamy, otcovia, starí rodičia sa so zbraňami v rukách postavili proti vtedajšiemu režimu a jasne dali najavo, že jediná cesta je mier a sloboda. Práve vďaka SNP sa naša krajina postavila na stranu víťazov druhej svetovej vojny," priblížilo hnutie na sociálnej sieti.