Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Mimovládky kritizujú fungovanie fondov, Taraba hovorí o podpore škôl

Na snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS). Foto: TASR - Ján Krošlák

Zmeny podľa predstaviteľov siete Špirála ohrozujú hlavne environmentálne vzdelávacie projekty menších organizácií, ako napríklad rodičovských združení či organizácií.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Sieť environmentálne-výchovných organizácií Špirála protestuje proti vyradeniu mimovládnych neziskových organizácií zo zoznamu oprávnených žiadateľov o dotácie zo Zeleného vzdelávacieho fondu a Environmentálneho fondu v oblasti výchovy a vzdelávania. Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zdôrazňuje prioritu podpory škôl, nie mimovládnych organizácií.

Zmeny podľa predstaviteľov siete Špirála ohrozujú hlavne environmentálne vzdelávacie projekty menších organizácií, ako napríklad rodičovských združení či organizácií, ktoré sa systematicky venujú mimoškolskej činnosti detí a mládeže, ako aj celoživotnému vzdelávaniu. Podotkli, že na podporu environmentálne-vzdelávacích organizácií sa postavili aj zástupcovia ďalších platforiem.

Taraba reagoval, že mimovládne organizácie si za uplynulé roky rozdelili na ministerstve 60 miliónov eur. Teraz je podľa neho čas podporovať štátne vedecké inštitúcie a zariadenia. Tvrdí, že takto sa dostanú k oveľa väčšiemu počtu detí informácie o včelstvách, ochrane prírody či zdrojoch pitnej vody. "Časy, keď si štátne inštitúcie neplnili svoje úlohy, pretože Budaj s Kičom plnili vrecká mimovládkam, sa skončili. Slovenské deti v škôlkach a na školách majú právo sa dostať ku kvalitnému envirovzdelávaniu cez vlastné programy," uviedol pre TASR.

Vylúčenie mimovládnych organizácií z podpory environmentálneho vzdelávania považuje sieť Špirála za nesystémový krok. "Nespochybňujeme dôležitosť priamej podpory školám na rozvoj environmentálneho vzdelávania ani podporu pre ozeleňovanie školských areálov - koniec koncov, roky sa o takéto opatrenia zasadzujeme. Nie je nám však jasné, podľa čoho sa Ministerstvo životného prostredia SR rozhodlo z dotačnej podpory vyradiť i organizácie, ktoré so školami dlhodobo spolupracujú, vytvárajú pre ne vzdelávacie materiály i najrôznejšie zážitkové programy," podotkla Boglárka Kurka Ivanegová zo siete Špirála.

Organizácie poukázali na to, že Zelený vzdelávací fond aj Environmentálny fond v aktuálnych výzvach podporujú len školy a školské zariadenia. Dodali, že v minulosti z Environmentálneho fondu mohli čerpať i obce, vyššie územné celky, nadácie či občianske združenia. Vzdelávacie mimovládky sú podľa riaditeľa Centra environmentálnych aktivít Richarda Medala nositeľmi inovácií, aktualizácií obsahu vzdelávania či nových prístupov.