Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Slovensko

Mimovládky po rozhodnutí ÚS upozorňujú na znižovanie trestných sadzieb

Na snímke riaditeľ Transparency International Slovensko Michal Piško. Foto: TASR - Pavol Zachar

Kombinácia nástrojov zmäkčovania trestnej politiky podľa Transparency International Slovensko povedie k oslabeniu schopnosti štátu postihovať korupciu a ekonomické trestné činy.

Bratislava 3. júla (TASR) - V nadväznosti na stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o ústavnosti väčšiny ustanovení novely trestných kódexov upozorňujú mimovládne organizácie najmä na znižovanie trestov pri niektorých trestných činoch, skracovanie premlčacích lehôt či rozširovanie možnosti ukladania podmienečných trestov.

"Rešpektujeme rozhodnutie Ústavného súdu, že väčšia časť novely Trestného zákona je v súlade s ústavou. To však neznamená, že zákon je aj prospešný pre Slovensko," uviedla Nadácia Zastavme korupciu na sociálnej sieti.

Kombinácia nástrojov zmäkčovania trestnej politiky podľa Transparency International Slovensko povedie k oslabeniu schopnosti štátu postihovať korupciu a ekonomické trestné činy. "Za problematické považujeme aj to, že za prijatými zmenami nemožno nevidieť snahu vládnej koalície o zabezpečene beztrestnosti pre svojich ľudí. Časť z nich sa na príprave novely dokonca priamo podieľala," dodali z mimovládnej organizácie.

ÚS SR v stredu rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyslovenie nesúladu s ústavou sa okrem iného netýka ani zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien trestných sadzieb alebo hraníc škôd pri majetkovej trestnej činnosti.